Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transfer de active si colectare TVA. Cum procedam privind deducerea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: transfer active, colectare tva, deducere, servicii, cod fiscal, taxare, transfer de date

In cazul urmator, discutam despre o societate care achizitioneaza servicii de consultanta pentru realizarea unui transfer de active conform prevederi art. 128 alin. (7) Cod fiscal. Furnizorul de servicii emite factura cu TVA.


Este deductibila TVA din factura furnizorului de servicii in conditiile in care transferul de active nu este operatiune impozabila?

Cum se interpreteaza art. 145, alin. (2), lit. e) Cod fiscal:..., daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv?


In conformitate cu art. 145 alin. (2) lit. a) din codul fiscal, dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate de catre o persoana impozabila, inregistrata in scop de TVA, este acceptata daca aceste achizitii sunt utilizaze pentru efectuarea de operatiuni impozabile (taxabile), din care va rezulta TVA colectata, scutita cu drept de deducere sau neimpozabila in Romania.

Consultanta contractata de catre firma cesionara a transferului de active este destinata efectuarii unor operatiuni taxabile, deoarece, dupa finalizarea transferului, succesorul cedentului va efectua operatini supuse TVA, cu ajutorul bunurilor respective.

Ca urmare, TVA aferenta consultantei este deductibila.


Transferul de active este o operatiune economica ce nu este inclusa in sfera de TVA (nu se colecteaza TVA de catre cedent odata cu transferul bunurilor catre cesionar), conform art. 128 alin. (7) din codul fiscal.

Insa primitorul activelor, persoana impozabila, va trebui sa efectueze ajustarile de TVA in favoarea statului pentru bunurile primite de la cedent (punctul 6 alin. (8) din normele date in aplicarea art. 128 alin. (3) din codul fiscal), bunuri pentru care cedentul a dedus TVA la achizitia lor si cu ajutorul carora nu va mai desfasura operatiuni economice.

La acelasi punct 6 alin. (8) din norme, ultima teza, se specifica faptul ca "Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala, in sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale."

Aceasta prevedere se traduce astfel: in cazul in care la transferul de active, cedentul a emis factura si a aplicat TVA colectata, organele fiscale vor permite cesionarului sa deduca TVA, daca operatiunile sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune (cu referire la livrarea de terenuri si cladiri - care sunt scutite fara drept de deducere sau taxabile prin lege sau prin optiune, conform art. 141 alin. (2) lit. f) si art. 141 alin. (3) din codul fiscal).

Pentru acest aspect, art. 145 alin. (2) lit. e) din codul fiscal precizeaza ca cedentul de active are drept de deducere a TVA pentru bunurile achizitionate si apoi transferate cesionarului prin colectare de TVA, in cadrul unei operatiuni de transfer de active prin vanzare, conform art. 128 alin. (7) din codul fiscal si punctului 6 alin. (8) ultima teza din norme.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman, expert contabil si consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transfer de active si colectare TVA. Cum procedam privind deducerea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016