keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Divizare societate. Transfer active. Ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: regim tva, inregistrari contabile, transfer active, divizare societate

Analizam mai jos cazul unei societati care efectueaza o divizare partiala, cu transfer partial de active ca aport la capitalul social al celeilalte firme (firma noua). Societatea urmeaza sa fie actionar 100% in noua firma care se va infiinta. Pentru aceasta, aportul in natura la capitalul firmei II nu face obiectul TVA conf. art. 128 (7) din Codul fiscal. Vom stabili astfel cum se inregistreaza aceasta operatiune la fiecare dintre cele doua firme (cea care preda si cea care primeste), precum si ce documente ar trebui intocmite pentru ca Fiscul sa considere aceasta actiune un transfer partial de activitate.



Solutia consultantului:

Conditiile care trebuiesc indeplinite pentru ca operatiunea sa poata fi considerata transfer de active neimpozabil din punct de vedere al TVA conform art. 128 alin. (7) din Codul fiscal sunt redate de normele metodologice date in aplicarea acestui articol.
 
Astfel, potrivit pct. 6 alin. (9) si (10) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, transferul de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal este un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active. Se considera transfer partial de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati. De asemenea, se considera ca transferul partial are loc si in cazul in care bunurile imobile in care sunt situate activele transferate de cedent nu sunt instrainate, ci realocate altor ramuri ale activitatii aflate in uzul cedentului. Simplul transfer al unor active nu garanteaza posibilitatea continuarii unei activitati economice in orice situatie.

Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii. Pentru calificarea unei activitati ca transfer de active nu este relevant daca primitorul activelor este autorizat pentru desfasurarea activitatii care i-a fost transferata sau daca are in obiectul de activitate respectiva activitate. persoana impozabila care este beneficiarul transferului este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din Codul fiscal.

Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, si sa depuna in acest sens declaratia prevazuta la art. 1563 alin. (8) din Codul fiscal. Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent, conform art. 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz.

Cedentul va trebui sa transmita cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii. Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala, in sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale.
 
Asadar, primitorul activelor - societatea nou infiintata trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata. In acest sens, societatea nou infiintata va transmite cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii. Aceasta va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din Codul fiscal. Societatea cedenta va transmita societatii nou infiintate o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii.
Societatea care se divizeaza nu colecteaza TVA iar societatea primitoare nu inregistreaza taxa deductibila.
 
Exemple de inregistrari contabile efectuate cu ocazia divizarii:
 
Societatea care se divizeaza:
 
1. Evidentierea valorii activului transferat:
 
461 = 7583
Debitori diversi Venituri din vanzarea activelor si
alte operatii de capital
 
2. Scaderea din evidenta a elementelor de activ transferate:
   
6583 = %
Cheltuieli privind activele cedate
                  si alte operatii de capital
2xx
Imobilizari corporale
3xx
        Stocuri
512
        Conturi
531
Casa
s.a.
 
3. Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli:
  
121 = 6583      
          Profit sau pierdere Cheltuieli privind activele cedate
   si alte operatii de capital
 
7583 = 121
   Venituri din vanzarea activelor si Profit sau pierdere
      alte operatii de capital
 
4. Transmiterea elementelor de pasiv:
 
 
% = 461
Debitori diversi
167
  Alte imprumuturi si datorii asimilate
401
        Furnizori
s.a.
 
% = 456
Decontari cu actionarii/asociatii
privind capitalul
1012
Capital subscris varsat
121
Profit sau pierdere
s.a.
 
5. Regularizarea conturilor 456 si 461:
   
456 = 461
   Decontari cu actionarii/asociatii    Debitori diversi
               privind capitalul
 
Societatea beneficiara:
 
1. Inregistrarea capitalului social si a primei de divizare:
 
456 = %
    Decontari cu actionarii/asociatii
               privind capitalul
1012
Capital subscris varsat
1042
Prime de fuziune/divizare
2. Preluarea elementelor de activ:
 
  % = 456
Decontari cu actionarii/asociatii
                privind capitalul
 
2xx
            Imobilizari corporale
3xx
                     Stocuri
512
             Conturi la banci
531
                      Casa
s.a.
 
3. Preluarea elementelor de pasiv:
 
456 = %
     Decontari cu actionarii/asociatii
               privind capitalul
 
167
          Alte imprumuturi si datorii asimilate
401
       Furnizori
s.a.




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016