Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Nedeclararea unei achizitii intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2009
Tags: achizitii intracomunitare, declaratie rectificativa, amenda

Problema:Pentru nedeclararea unei achizitii intracomunitare de bunuri sau declararea eronata a acesteia Codul de procedura fiscala prevede o amenda de 2% din valoarea achizitiei intracomunitare de ...

Problema:

Pentru nedeclararea unei achizitii intracomunitare de bunuri sau declararea eronata a acesteia Codul de procedura fiscala prevede o amenda de 2% din valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri, chiar daca se depune declaratia rectificativa?

Solutie oferita in iunie 2009:

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 s-a modificat si completat Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile ulterioare.

Conform art. 2191 din Codul de procedura fiscala, astfel cum a fost modificat si completat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, de la 1 mai 2009 se aplica urmatoarele masuri:

1. In cazul declaratiilor recapitulative constituie contraventie:
- nedepunerea la termenele prevazute la art. 1564din Codul fiscal a declaratiilor recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri (390VIES); sau
- depunerea acestor declaratii cu sume incorecte ori incomplete.

2. Sanctionarea celor doua contraventii in cazul declaratiilor recapitulative cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete. Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora, si persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.

Amenzile de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete se reduc cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative.

3. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele fiscale competente. In cazul aplicarii amenzii persoana amendata are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii organul fiscal constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

4. Sanctiunile contraventionale se aplica, dupa caz, persoanelor fizice sau persoanelor juridice. In cazul asocierilor si al altor entitati fara personalitate juridica, sanctiunile se aplica reprezentantilor acestora.

Conform art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, masurile stabilite la art. 2191 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica faptelor constatate dupa data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, respectiv dupa 14 aprilie 2009.

Conform art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, in cazul declaratiilor recapitulative cu termene de depunere anterioare intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, dispozitiile art. 12 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

Conform art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009, nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, declaratiile recapitulative cu termene de depunere anterioare intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Concluzii:
- se sanctioneaza numai declaratiile recapitulative incorecte ori incomplete ca urmare a diferentelor nedeclarate, deci nu si cele care cuprind sume declarate mai mari decat cele reale;

- nu se sanctioneaza contraventional persoanelor care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile, de exemplu: se primeste situatia returilor de bunuri in Comunitate in alt trimestru decat cel in care intervine exigibilitatea livrarii/achizitiei intracomunitare de bunuri, declaratia recapitulativa s-a intocmit pe baza autofacturii, iar factura primita dupa depunerea declaratiei cuprinde alte valori, se anuleaza total sau partial o operatiune dupa emiterea facturii, se modifica baza de impozitare datorita cursului de schimb utilizat in functie de data la care intervine exigibilitatea taxei conform autofacturii si data la care intervine exigibilitatea taxei conform facturii cu o data anterioara, dar in acelasi trimestru, etc.;

- reducerea cu 50% a amenzii de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative;

- in cazul aplicarii amenzii persoana amendata are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, organul fiscal constatator trebuie sa faca mentiunea despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala;

- declaratiile recapitulative cu termene de depunere anterioare intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, se sanctioneaza aplicand dispozitiile art. 12 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Conform art. 12 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, daca sanctiunea prevazuta in noul act normativ este mai usoara se va aplica aceasta. In cazul in care noul act normativ prevede o sanctiune mai grava, contraventia savarsita anterior va fi sanctionata conform dispozitiilor actului normativ in vigoare la data savarsirii acesteia;

- nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, declaratiile recapitulative cu termene de depunere anterioare intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 31 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Nedeclararea unei achizitii intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016