Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Taxarea inversa la cereale si plante tehnice urmeaza sa se aplice incepand cu 1 iunie pentru o perioada de aproape 2 ani, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de MFP.MFP a anuntat in ...
Taxarea inversa la cereale si plante tehnice urmeaza sa se aplice incepand cu 1 iunie pentru o perioada de aproape 2 ani, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de MFP.MFP a anuntat in vara lui 2010 ca a cerut o derogare de la CE privind aplicarea TVA prin taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.
In urma refuzului Comisiei, Romania a trimis forului european, in decembrie 2010, o scrisoare in care restrange sfera produselor pentru care solicita derogarea de la regimul normal de taxare la cereale si plante tehnice, respectiv porumb, grau, orz, orzoaica, secara, soia, rapita, floarea soarelui si sfecla de zahar. Solicitarea se referea la o derogare pe 2 ani de la principiul aplicarii TVA in comertul cu cereale.
Ca raspuns, Directia Generala de Taxare si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene (DG Taxud) a aprobat, la jumatatea lunii ianuarie, solicitarea Romaniei privind taxarea inversa la cereale, masura care a fost avizata la inceputul lunii mai si de catre Consiliul UE.
Taxarea inversa pentru livrarea bunurilor din categoria cerealelor si cea a plantelor tehnice se va aplica pe o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a ordonantei, mai exact pana la data de 31 martie 2013 inclusiv.
Potrivit datelor oficiale, Romania pierde anual din comertul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplatii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de catre firmele de tip fantoma.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
"Producatorul vinde unei firme ce se dovedeste a fi de tip fantoma, aceasta vinde mai departe, cu factura catre o alta societate comerciala de buna-credinta care, ulterior, exporta aceste produse si solicita rambursarea TVA pe care statul nu a incasat-o pe lantul comercial, din cauza ca firma de tip fantoma nu a platit la randul ei aceasta taxa. Prin introducerea taxarii inverse intre agentii economici, se va aplica TVA la finalul lantului comercial", spunea Dan Lazar, secretar de stat in cadrul MFP.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Creste fiscalitatea pentru PFA-uri? Vezi comunicatul emis de MFPConditii si cerinte privind ajustarea bazei de impozitare a TVA. Cum procedam?ANAF a publicat Ghidul privind recuperarea TVA achitata in alt stat membru al Uniunii EuropeneStudiu de caz: Deducerea TVA in cazul marfurilor degradateANAF a rambursat in luna mai TVA de 1.070,31 milioane leiUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Achizitie cladire si teren. Care va fi regimul de taxare aplicabil?Masuri de simplificare la aplicarea TVACe ar putea duce in curand la cresterea evaziunii fiscaleEvazionistii nu tin cont de procentul de TVATratament fiscal-contabil aplicabil achizitiei de licenteUltimele articole
Cand se aplica TAXAREA INVERSA. Reglementari si studii de caz utileAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaTVA imobiliare 2023: 3 studii de caz importante pentru contribuabiliTAXAREA INVERSA pentru anumite produse va fi PRELUNGITA pana la 31 decembrie 2026Declaratia 394 in 2022. Explicatii necesare contribuabililor pentru evitarea amenzilor de pana la 14.000 leiArticole similare
Achizitie intracomunitare servicii. Ce tratament fiscal se aplica?Noi propuneri din partea Finantelor si explicatii privind plata defalcata TVA/split TVABonurile fiscale nu se mai declara in Formularul 394Achizitii intracomunitare de bunuri. In ce conditii se limiteaza dreptul de deducere?TVA - Regimul special pentru agentiile de turismUltimele articole
Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa autofactura de catre firmeOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru impozitul pe profit si TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"