Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Reglementarile sunt aplicabile incepand cu 01 iulie 2012 si sunt opozabile platitorilor de impozit pe profit, persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere si persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Analizam noile prevederi introduse de O.U.G. nr. 24/2012, astfel:
Pentru platitorii de impozit pe profit sunt aplicabile prevederile de la art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
(...)
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme."
Pentru persoane ce desfasoara activitati independente sau profesii libere la care venitul net este determinat in contabilitatea in partida simpla, sunt aplicabile prevederile de la art. 48 alin. (7) lit. l1 din Codul fiscal, astfel:
"(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
(...)
l1) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
In cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietate sau in folosinta, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere.
Modalitatea de aplicare a acestor prevederi se stabileste prin norme."
Pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA, sunt aplicabile prevederile de la art. 1451 din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
"ART. 1451 Limitari speciale ale dreptului de deducere:
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
(2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie
si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile
de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire
de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul
unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data.
(5) in cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin. (1) fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si al celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 si art. 146-1471.
(6) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin norme."
Ce presupune aplicarea noilor prevederi normative?
Intelegem ca pentru vehiculele utilizate exclusiv in sctivitati economice, costurile cu aceste autoturisme, formate din reparatii, intretinere, revizii, asigurari, combustibili, uleiuri si lubrifianti, sunt integral deductibile.
Ce nu precizeaza cu exactitate cadrul normativ este ce se intelege prin "in mod exclusiv" activitati economice. Astfel, noi presupunem ca un autoturism este utilizat in mod exclusiv intr-o activitate economica daca este utilizat numai pentru desfasurarea activitatii societatii comerciale sau a persoanei fizice autorizate.
Acest lucru presupune sa existe o transparenta privind cum a fost utilizat acest autoturism, fapt pentru care se va necesita justificarea parcursului, conform foilor de parcurs. Un formular al documentului "Foaie de parcurs" este adoptat prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1.892/2006.
Observam, de asemenea, ca legiuitorul a precizat ca sunt utilizate in scopuri economice, autoturismele ce sunt utilizate "in mod exclusiv" pentru urmatoarele situatii:
- servicii de urgenta;
- servicii de paza;
- servicii de curierat, si celelalte exceptii mentionate.
Se necesita o analiza mai atenta a acestor exceptii, deoarece sunt reformulate fata de reglementarile anterioare, de exemplu carele de reportaj sau vehiculele utilizate la transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii nu mai sunt enumerate in mod expres ca integral deductibile.
Pentru cheltuielile cu transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii, cheltuiala mai poate fi dedusa integral la calculul impozitului pe profit, insa prin norma metodologica pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, regasita la pct. 23 lit. f) din H.G. nr. 44/2004.
Pentru celelalte autoturisme de persoane ce sunt utilizate in activitatea societatii comerciale, dar nu intr-un mod exclusiv, acestea participand numai periodic la activitati economice, deducerea cheltuielilor cu reparatii, intretinere, revizii, asigurari, combustibili, uleiuri si lubrifianti, se efectueaza intr-un procent de 50% din volumul acestor cheltuieli. Observam si faptul ca, in mod similar, limitarea deducerii se aplica si la TVA.
Legiuitorul a mentionat in mod expres totusi ca reglementarea nu se aplica pentru cheltuielile cu amortizarea. Desigur, prin extrapolare, conform prevederilor existente deja, daca intreaga utilizare a autoturismului de persoane nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile si, implicit, se subintelege ca nu este efectuata in scopul realizarii de activitati economice, aceste cheltuieli nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deductibilitatea cheltuieli cu sponsorizare platite. Cum facem calculul impozitului pe profit pentru trim. I 2014?Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitCum platim impozitul pe profit in 2010?Tratament fiscal al cheltuielilor cu sponsorizarile efectuate de contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de plata a impozitului pe profitSponsorizare si deductibilitate cheltuiala la calculul impozitului pe profit. Cum procedam?Ultimele articole
Cheltuieli aferente autovehiculelor. Deductibilitate incepand cu 1 iulie 2012Impozitul pe profitArticole similare
Firme care aplica OUG 67/2022. Cum se determina nivelul salariului pentru fractia de lunaContabilul balerinDarius Valcov: Proiectul de buget pe 2019 ar putea fi pus, marti, in Transparenta decizionalaO situatie speciala legata de achizitia extracomunitaraBaza de impozitare a TVA pentru importurile de bunuriUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Ajustare TVA stoc expirat. Cum procedam fara a colecta TVA?Achizitii servicii intermediere pentru vanzarea unui bun. Ce obligatii fiscale exista?Obligatiile unei persoane fizice in cazul unei conventii civileCifra de afaceri pentru calcularea plafonului TVAInregistrarea in scopuri de TVA si Declaratia 088. Ce monografii intocmim in diferite situatii privind D088 si trecerea la platitor de TVA?Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorBon fiscal de peste 100 euro. Conditii pentru a putea deduce TVA-ulCoduri SAF-T. Codurile SAF-T in cazul operatiunilor supuse TVA la incasareControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleObligatii fiscale TVA. Ce sa faci daca ai fost sanctionat abuziv de ANAFArticole similare
Deductibilitate cheltuieli cu combustibilul si reparatii autoModificarile aduse de OUG nr. 24 din 2012 pentru TVA si sistemul financiar bancarDocumentar fiscal: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme, tratamentul financiar-contabil al combustibiluluDecontare cheltuieli transport, diurna, cazare salariati firmaCifra de afaceri. Care e limita de facturare in conditiile actuale din Codul fiscal?Ultimele articole
Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturisme. Ce tratament financiar-contabil aplicam?Articole similare
PFA notar public. Deductibilitate CASSContributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din arendaCHELTUIELI DEDUCTIBILE PFA. Ce cheltuieli pot deduce persoanele fizice autorizate in anul 2022?Impozitul pe profitPFA. Deducere cheltuieli cu autoturismul, fara intocmire foi de parcursUltimele articole
Deductibilitate cheltuieli si regim fiscal TVA pentru produsele EXPIRATEDeductibilitate cheltuieli. Impozitul auto si alte aspecte fiscale relevante pentru firmeDecontare transport angajati. Acte necesare si cum se inregistreaza in contabilitateDistrugere punct de lucru in totalitate. Cheltuielile sunt deductibile?Cheltuieli cu masa calda pentru salariati. Aceste cheltuieli sunt deductibile?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"