Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noutate Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, toate societatile comerciale ar fi trebuit sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in ...
Noutate
Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, toate societatile comerciale ar fi trebuit sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie si divizat la patru. Insa aceste prevederi au fost modificate. Cum calculam impozitul pe profit in anul 2010?
Pentru trimestrele I-III se compara impozitul pe profit trimestrial cu impozitul minim, recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferente trimestrului respectiv.
Pentru ultimul trimestru se plateste o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal, urmand ca plata finala a impozitului pe profit pentru anul fiscal sa se faca pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit.
In cazul in care se definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, se depune declaratia anuala de impozit pe profit si se plateste impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator.
Pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual.
Atentie
In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul unui trimestru, impozitul minim se recalculeaza corespunza tor numarului de zile aferente trimestrului respectiv.
In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual, recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada.
Contribuabilii, altii decat societatile bancare, au obligatia de a declara si a plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25, inclusiv, a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Important
Incepand cu anul 2012, contribuabilii, altii decat societatile bancare, urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Concluzie
Amanarea platii anticipate a impozitului pe profit pana in anul 2012 poate avea influente pozitive asupra mediului de afaceri, deoarece se va corela capacitatea de plata a contribuabililor cu rezultatele curente financiare.
In cazul in care activitatea unei societati comerciale se reduce de la un an la altul, sarcina fiscala generata de platile anticipate poate afecta performanta societatii, aceasta fiind obligata sa crediteze statul pana la definitivarea impozitului pe profit aferent anului respectiv.
La definitivarea impozitului anual, se va compara impozitul pe profit anual cu impozitul minim, iar in cazul in care impozitul minim anual, stabilit in functie de veniturile totale inregistrate in anul precedent, este mai mare decat impozitul pe profit, societatea este obligata la plata impozitului minim.
Acte normative aplicabile:
Art. 18 alin. (5), art. 34 alin. (1) lit. b), alin. (10) si (11) din Codul fiscal
Articol preluat din Nerwsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 43/ aprilie 2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Recuperarea pierderii fiscale de la 1 octombrie 2012Cheltuieli aferente autovehiculelor. Deductibilitate incepand cu 1 iulie 2012VIDEO: Vanzare mijloc fix amortizat partialDeductibilitate cheltuieli provizioane inregistrate pentru creante asigurateOperatiunile de asigurare. Tratament fiscalUltimele articole
Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaPierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitCriterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliateMicrointreprinderi care depasesc plafonul de 500.000 euro. De cand devin platitoare de impozit pe profitSocietate nou infiintata. Erori la depunerea D700 pentru trecerea de la micro la profitArticole similare
Deductibilitatea cheltuieli cu sponsorizare platite. Cum facem calculul impozitului pe profit pentru trim. I 2014?Norme actuale: Noul tratament al TVA pentru achizitia si leasingul de autoturismeSponsorizare si deductibilitate cheltuiala la calculul impozitului pe profit. Cum procedam?Tratament fiscal al cheltuielilor cu sponsorizarile efectuate de contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de plata a impozitului pe profitImpozitul pe profitUltimele articole
Pierdere fiscala in 2023. Cum se calculeaza impozitul pe profitCheltuieli aferente autovehiculelor. Deductibilitate incepand cu 1 iulie 2012Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"