Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit dobanda creditului extern

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Dec. 2009
Tags: impozit, certificat de rezidenta fiscala, fisc

Studiu de caz: Societatea noastra are contractat un credit extern; in contractul de imprumut se specifica ca societatea va plati dobanda, conform scadentarului, fara ca nivelul acesteia sa fie ...

Studiu de caz: Societatea noastra are contractat un credit extern; in contractul de imprumut se specifica ca societatea va plati dobanda, conform scadentarului, fara ca nivelul acesteia sa fie diminuat de vreun impozit, daca ar exista vreo obligatie in acest sens in Romania.

Initial, la dobanda din scadentar am calculat un impozit prin aplicarea cotei de 16%; impozitul rezultat l-am achitat si declarat la bugetul de stat;in acelasi timp, impozitul, calculat, declarat si virat, l-am considerat cheltuiala nedeductibila., nefiind cu retinere la sursa.

Ulterior, firma care auditeaza situatiile financiare, ne-a recomandat sa calculam impozitul prin aplicarea cotei obtinute prin aplicare metodei sutei micsorate,
Dobanda din scadentar………………..84%
x………………………………………………..100%
metoda in urma careia rezulta un impozit de 19,05% aplicat la dobanda din scadentar;si in aceasta situatie suma impozitului calculat, declarat si virat o fost considerata cheltuiala nedeductibila.

Intrebarile mele sunt:
1.In situatia calcularii impozitului pe dobanda prin aplicarea unei cote 19,05% cheltuiala rezultata este corect considerata cheltuiala nedeductibila?
2.Daca da, pentru incadrarea acestei cheltuieli in categoria cheltuielilor deductibile este suficient sa cerem certificatul de rezidenta fiscala a bancii respective?
Vin cu precizarea ca banca externa nu a considerat impozitul achitat ne noi drept credit fiscal, aceasta rezumandu-se la incasarea dobanzii din scadentar

Solutie oferita de
Cel mai bun serviciu de informare si consultanta in contabilitate si fiscalitate de pe piata!


Consilier: Taxe si Impozite pentru Contabili 2009-2010 

1. Impozitul calculat cu ajutorul metodei sutei micsoarate – asa cum v-a recomndat auditul - reprezinta intr-adevar o cheltuiala nedeductibila, intrucat acesta este platit din sursele societatii si nu se retine din sumele cuvenite beneficiarului de venit. Nedeductibiltate aceasta este prevazuta la art.21 alin 3 lit b din codul fiscal.

2. In primul rand trebuie sa vedeti daca Romania are incheiata conventie pentru evitarea dublei impuneri cu tara de unde ati contractat imprumutul. Lista Coneventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu diverse tari o gasiti pe siteul mfinante.ro.

Daca exista o astfel de Conventie, atunci trebuie sa analizati prevederile acesteia la Capitolul “Dobanzi”. In aceasta Conventie pot fi prevazute cote mai mici de impunere sau chiar zero decat cota prevazuta in Codul Fiscal de 16 %.

Certificatul de rezidenta fiscala va foloseste in acest scop – in a aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri (a cotelor mai favorabile).

Chiar daca Dvs. detineti certificat de rezidenta fiscala dar nu retineti la sursa impozitul stabilit prin Conventie (cota mai mica) astfel incat sa virati beneficiarului de dobanda o suma mai mica diminuata cu impozitul retinut– atunci trebuie sa determinati impozitul cu ajutorul sutei micsorate aplicand cota de 16 % - asa cum ati procedat si pana acum – iar chetuila este tot nedeductibila.

Nu va ajuta certificatul de rezidenta fiscala in acest scop. Rolul lui, asa cum am mai spus este acela de a va permite sa aplicati cotele din Conventiile de evitare a dublei impuneri – dar aplicate la fel – prin retinere la sursa.

Trebuie insa neaparat sa vedeti ce prevede Conventia (daca exista)– intrucat majoritatea conveniilor prevad impozitarea dobanzilor numai la beneficiar – si practic nu veti avea motiv sa calculati impozit pe dobanzi daca detineti Certificat de rezidenta fiscala.

Articol adaugat la 28 decembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Impozit dobanda creditului extern":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016