Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat recent in cadrul unei emisiuni la RFI ca un TVA de 9% pentru alimentele de baza poate duce la o scadere a evaziunii fiscale, insa nu si la reducerea preturilor.
Potrivit acestuia, o astfel de masura trebuie aplicata cu mare grija. Chiar daca, cel putin in teorie, noua modificare ar trebui sa conduca la diminuarea preturilor la alimentele de baza, aceasta aduce cu sine si o scadere semnificativa la buget a veniturilor din acest domeniu.
Acesta a mai declarat, asa cum citeaza money.ro, ca este greu de estimat modul in care cei care lucreaza in domeniu vor folosi aceasta modificare:
"Teoretic, impactul ar trebui sa conduca la o scadere a pretului, la o reducere a evaziunii fiscale, dar vedeti, nu intotdeauna teoria este egala cu practica. Este foarte greu de anticipat comportamentul celor care lucreaza in acest domeniu si cum vor folosi acest lucru".
De asemenea, Tanasescu a precizat, tot pentru RFI citat de money.ro, ca "o tentativa de acest gen nu poate sa conduca decat poate la o diminuare de evaziune fiscala, nu atat de mult la o diminuare a pretului la anumite produse alimentare. Dar sigur, aceasta decizie trebuie foarte bine analizata, atat din punct de vedere al impactului bugetar, cat si al impactului pe veniturile oamenilor, pe ceea ce se intampla in ramura respectiva. Misiunea Fondului va analiza si acest aspect".
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Va reamintim ca masura de introducere a unei cote de TVA de doar 9 la suta pentru alimentele de baza a fost anuntata de Guvern ca o modificare ce ar urma sa se aplice din 2013.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Senator UNPR: TVA de 5% e bun, dar nu-i momentul oportunOrganizatie nonprofit. Regim fiscalIncasarile de TVA la buget au crescut cu 20% in primele doua luni ale anuluiZoom fiscal: Cand puteti fi declarat inactiv de fiscal si cum remediati situatia?Studiu de caz: Achizitii de bunuri cu TVA de catre persoana neinregistrata in scopuri de TVAUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Pentru cel putin un an, salariile si TVA nu vor reveni la valorile initialeBasescu, la inceputul intalnirii cu FMI: Guvernul a gasit solutii noi pentru diminuarea deficituluiTANASESCU: Reducerea TVA la alimente nu presupune scaderea preturilorVor continua masurile de austeritate? Evolutia negocierilor cu FMI aduce semne releGuvernul Boc poate cadea din cauza TVA-uluiUltimele articole
Finantarea intreprinderilor mici. Care sunt planurile MFP?In fata crizei externe, Romania e protejata de scutul TrezorerieiConditiile in care TVA ar putea sa scadaArticole similare
Patronatele: Introducerea TVA de 9 la suta pentru alimente va reduce preturileArticole similare
Patronatele: Introducerea TVA de 9 la suta pentru alimente va reduce preturileArticole similare
Consiliul fiscal: aviz negativ pentru extinderea cotei de TVA redus la serviciile de retransmitere a posturilor de televiziuneCum sa nu depasesti plafonul de TVA, indiferent cat incasezi ca PFAVanzare conctructie si cota TVA. Cum tratam incasarile in numerar?ANAF modifica Declaratia 394, ca masura de prevenire si combatere a evaziunii fiscaleDigitalizare ANAF. Ce programe vor fi implementate de institutie in 2024Ultimele articole
ANAF a publicat ghidul explicativ DAC7Noutati privind combaterea evaziunii fiscale aduse de Legea 126/2024e-Factura: Ghid Complet pentru 2024Registrul de Casa: ce Este si cum se CompleteazaANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"