Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vor continua masurile de austeritate? Evolutia negocierilor cu FMI aduce semne rele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2010
Tags: negociere, fmi, finantare

Indiferent de cine este/ va fi la guvernare, pentru a putea sa indeplineasca cerintele FMI, de a caror finantare depindem, Guvernul va fi nevoit sa scada in continuare cheltuielile cu salariile ...

Indiferent de cine este/ va fi la guvernare, pentru a putea sa indeplineasca cerintele FMI, de a caror finantare depindem, Guvernul va fi nevoit sa scada in continuare cheltuielile cu salariile bugetarilor, sunt de parere unii analisti economici. Singurele cai prin care aceasta reducere este posibila: reduceri suplimentare de venituri si/ sau noi concedieri.

Romania nu mai are, practic, variante de politica economica si fiscala care sa sustina dezvoltarea, in conditiile in care membrii delegatiei FMI par a avea o misiune clara in a-si impune punctul de vedere – lucru firesc, in conditiile in care interesul acestora este sa-si poata recupera conform scadentarului banii cu care ne crediteaza. Obiectivul principal al negocierilor – deficitul bugetar – va putea fi atins doar in conditiile mentinerii cotelor actuale de impozitare si, probabil, vor fi necesare noi reduceri salariale si/ sau concedieri in sectorul bugetar. Alternativa? Ratarea negocierilor ar putea stopa creditarea din partea FMI. Acest lucru, dincolo de implicatiile directe, ar duce si la scaderea increderii investitorilor in stabilitatea mediului de afaceri din Romania si, implicit, la abandonarea unor proiecte si iesiri de capital.

Singura concesie pe care reprezentantii FMI par a o accepta este cresterea salariului minim, de la 600 la 650 RON. Aceasta, in conditiile in care solicitarea sindicatelor a fost ca acesta sa creasca la 750 RON, iar cea a Guvernului pentru o majorare la 700 RON. Urmare a acestei masuri de crestere a salariului minim la 650 RON, statul spera sa incaseze impozite care sa depaseasca cheltuielile ramase de acoperit cu angajatii bugetari.

Dupa ce in 2009 cheltuielile de personal au atins 9,3% din produsul intern brut, scaderea cu 25% a salariilor ar fi trebuit sa reduca nivelul aproape de obiectivul de 7% din PIB. Totusi, prevederea ca salariile sa nu fie scazute sub 600 RON a facut ca in educatie si sanatate reducerea sa fie de numai 20%. Salariile au scazut si mai putin in administratie, in medie cu numai 15%. In plus, Guvernul nu a mai facut concedierile masive pe care le anuntate, astfel ca va fi probabil nevoie de reduceri de cheltuieli, fie prin reducere de personal, fie prin noi scaderi de salarii.

Tanasescu: "E dificil, cu pierderi politice"

„Ceea ce facem in aceste zile este sa gasim o solutie, si din punct de vedere juridic, si din punct de  vedere economic, in asa fel incat reforma salariala in segmentul bugetar sa fie o reforma coerenta, sa fie o reforma care duce la consolidare fiscala si la atingerea acelor tinte pe care ni le-am propus, si anume de scadere a anvelopei salariale ca pondere in PIB pana la 7% in anul 2015", a spus Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. „Este dificil, cu multe pierderi, multe pierderi chiar politice, dar este un proces absolut normal si, daca vreti, de neinlocuit pentru aceasta tara, pentru a putea fi consolidata pe termen lung", a mai afirmat Tanasescu.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vor continua masurile de austeritate? Evolutia negocierilor cu FMI aduce semne rele":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016