Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: O societate a achizitionat produse de protocol pentru a fi date cadou partenerilor de afaceri cu ocazia sarbatorilor. Intre produsele de protocol sunt si bauturi alcoolice. Este cheltuiala cu bauturile deductibila la calculul impozitului pe profit? TVA aferenta bauturilor alcolice este nedeductibila si se trece pe cheltuieli de protocol (cont 623) sau pe cheltuieli cu alte impozite si taxe (cont 635)? Limita de 2% se aplica' asupra cheltuielilor de protocol fara valoarea bauturilor alcolice si a TVA aferenta lor daca sunt cheltuieli nedeductibile?
Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 128 alin. (8) lit. f) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal nu constituie livrare de bunuri acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin norme.
In acest sens, punctul 6 alin. (15 lit. a) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, astfel cum este stabilit la titlul II din Codul fiscal.
Alin. (16) al acestui punct precizeaza ca incadrarea in plafoanele prevazute la alin. (15) se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile, actiunile de mecenat sau alte actiuni prevazute prin legi, acordate in numerar, precum si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile.
TVA aferenta bauturilor alcolice destinata pentru protocol este integral nedeductibila, conform art 145 alin. (5) lit b, care prevede:
"(5) Nu sunt deductibile:
b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii."
Potrivit art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal , cheltuielile de protocol sunt deductibile le determinarea profitului impozabil in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Astfel cum prevede art. 155 alin. (2) din Codul fiscal , persoana inregistrata conform art. 153 trebuie sa autofactureze fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine.
Punctul 70 din normele mai sus mentionate prevede urmatoarele:
"Auto-factura pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine trebuie emisa numai daca operatiunile in cauza sunt taxabile si numai in scopul taxei, fiind obligatorie mentionarea urmatoarelor informatii:
a) numarul facturii, care va fi un numar secvential acordat in baza uneia sau mai multor serii, care identifica in mod unic o factura;
b) data emiterii;
c) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile, la rubrica furnizor;
d) pentru situatiile prevazute la 128 alin. (4) lit. a), c) si d) din Codul fiscal , si la prima teza a art. 129 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal , la rubrica cumparator se inscriu informatiile mentionate la lit. c);
e) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale beneficiarului, la rubrica cumparator, pentru situatiile prevazute la art. 128 alin. (4) lit. b), si a doua teza a art. 129 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal ;
f) denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate;
g) valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa;
h) cota de taxa aplicabila;
i) valoarea taxei colectate.
(2) Informatiile din factura emisa prin autofacturare se inscriu in jurnalele pentru vanzari si sunt preluate corespunzator in decontul de taxa prevazut la art. 156^2 din Codul fiscal, ca taxa colectata.
(3) In cazul depasirii plafoanelor stabilite la pct. 6 alin. (15) pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (8) lit. f) si art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal , persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligatia sa intocmeasca autofactura conform prevederilor alin. (1) numai in scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde la rubrica «Cumparator» informatiile de la alin. (1) lit. c), iar in cazul bunurilor/serviciilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat."
Asadar, in cazul cheltuielilor de protocol, TVA aferenta achizitiilor care depasesc plafonul stabilit la titlul II din Codul fiscal , se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale.
Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. TVA colectata se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care societatea va depune sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale.
Inregistrari contabile pentru o factura de protocol, care contine si bauturi alcoolice :
% 401 "Furnizori"
4426 "Tva deductibil"
623" Cheluieli cu protocolul" -analitic distinct"
623 "Cheltuieli cu protocolul " = 4426 "TVA deductibila" - pentru TVA aferenta bauturilor alcoolice.
Inregistrarile contabile pe baza autofacturii pentru depasire plafon protocol anual sunt:
La 31.12.N : 623 " Cheltuieli cu protocolul…"= 4428 " TVA neexigibila"
In luna depunerii situatiilor financiare (anul N+1):
4428 " TVA neexigibila" = 4427 " TVA colectata"
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "TVA protocol. Acordare cadouri partenerilor de afaceri":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Garantia pentru bunuri livrateCine crede ca Bucurestiul e pregatit pentru zona euroTaxa pe valoarea adaugata. Noutatile aparute in 2013Transfer de bunuri in alt stat membru. Facem preluarea in decontul de TVA?Ungaria majoreaza cota de TVAUltimele articole
Tabel nominal pentru acordarea sumelor prevazute de Art III din OUG nr. 92/2020 (decontarea a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 lei)ANOFM a publicat documentele necesare pentru acordarea sumelor prevazute de Art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020 – reducere timp muncaContractele de asigurare sociala in contextul majorarii salariului minim la 2.300 lei (Informare CNPP)Masura reducerii timpului de lucru. Cum se inregistreaza modificarile privind salariul minim in Revisal?Formulare necesare obtinerii subventiei conform OUG 220/2020 - incadrare in munca in anul 2021-
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Studiu de caz: Deducerea TVA aferenta bonurilor de combustibilNorme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IISe modifica normele privind scutirea de TVACodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilRecalcul anual cheltuieli deductibile limitat la 2 la suta PROTOCOL si cheltuieli de sponsorizareUltimele articole
Ordinul 1673/2020. A fost aprobata procedura de verificare a zilierilor care primesc sprijin financiar conform art. 4 din OUG 132/2020Legea 223/2020 modifica Legea societatilor 31/1990: Simplificarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului socialZile libere acordate parintilor ai caror copii fac scoala online. Noi reglementari (OUG 182/2020)Statul finanteaza firmele inchise in urma pandemiei. Sunt alocate 160 milioane de lei pentru plata chiriilorTichete cadou. Situatii in care se pot acorda persoanelor care NU au calitatea de salariat
Mai multe articole despre protocol
Articole similare
Studiu de caz: AUTOFACTURA si depasirea plafonului de protocol in exercitiul financiar precedentAvantaje in natura. Ce tratament aplicam pentru TVA si impozitul pe profit?Raspunderea individuala si solidara pentru plata TVAComercializarea autoturismelor second-hand. Regimul special TVAAchizitie autoturism din Germania. Plata avansUltimele articole
Lichidare II. Aspecte privind TVA si impozit pe venitProduse acordate gratuit in campanii promotionale. TVA si documente necesareInregistrarea sumelor incasate fara facturare. Bonuri fiscale. Baza legalaDizolvare/radiere societate. Distribuire imobil/teren catre asociati. TVA si impozit din lichidareRegimul special de TVA pentru bunurile second hand
Mai multe articole despre autofactura

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"