Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, procedura de eliberare a "Certificatului privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata (TVA), in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport" si a "Certificatului" pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreaza TVA in Romania.
Certificatul privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi
Avand in vedere ca potrivit art. 126 alin. (3) din Codul Fiscal (CF) achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, efectuate de orice persoana sunt, din punct de vedere al TVA operatiuni impozabile in Romania, TVA se datoreaza si se plateste in Romania.
Certificatul privind atestarea platii TVA se utilizeaza pentru atestarea platii taxei pe valoarea adaugata de catre urmatoarelor persoane:
- persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 din CF, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform art. 153 indice 1 din CF care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, taxabila in Romania;
- persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 din CF, dar care sunt sau ar trebui sa fie inregistrate conform art. 153 indice 1 din CF care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport care nu sunt noi, in sensul art. 125 indice 1 alin. 3 din CF, taxabila in Romania.
Acest certificat este necesar pentru inmatricularea mijloacelor de transport in Romania.

Manual de politici contabile - Stick USB

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Atentie! Certificatul privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi nu se elibereaza pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din CF.
De asemenea, certificatul nu se elibereaza pentru mijloacele de transport achizitionate din Romania sau importate din afara Uniunii Europene.
Solicitantii care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi trebuie sa depuna la organul fiscal competent un Decont special de TVA, formular 301, conform art. 156 indice 3 din CF.
Decontul special de TVA se depune la organul fiscal competent inainte de inmatricularea in Romania a mijlocului de transport nou, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare.
Persoana care efectueaza o achizitie de mijloace de transport noi trebuie sa achite TVA in Romania pana la data la care are obligatia depunerii decontului special de TVA.
Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala solicitantul isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta acesta este inregistrat ca platitor de impozite si taxe.
Pentru eliberarea formularului "Certificat privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi", solicitantul trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere care trebuie sa cuprinda datele de identificare ale solicitantului, inclusiv codul numeric personal sau codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii. Cererea se depune prin posta sau direct la compartimentul cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale.
Certificatul se elibereaza in maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii sau pe loc daca solicitantul anexeaza la cerere cel de doilea exemplar al "Decontului special de TVA", precum si documentul doveditor al platii TVA, in original si copie.
Documentele in original se restituie solicitantului, dupa verificarea conformitatii si inscrierea vizei "Conform cu exemplarul 2 al decontului special", respectiv "Conform cu originalul documentului de plata" pe copiile care raman la organul fiscal.
Important! Toate documentele depuse la organul fiscal competent intocmite intr-o limba straina trebuie sa fie insotite de traduceri in limba romana, certificate de traducatori autorizati.
Prin mijloace de transport noi, in sensul art. 125 indice 1 alin. (3) din CF se intelege:
- vehiculele terestre cu motor a carui capacitate depaseste 48 cmc sau a carui putere depaseste 7,2 kw, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu conditia sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
- navele care depasesc 7,5 m lungime cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore, cu exceptia navelor maritime folosite pentru navigatie in apele internationale si care transporta calatori cu plata ori pentru desfasurarea de activitati comerciale, industriale sau de pescuit ori pentru operatiuni de salvare sau asistenta in larg ori pentru pescuitul de coasta.
- aeronavele a caror greutate la decolare depaseste 1.550 kg cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore cu exceptia aeronavelor folosite pe liniile aeriene care opereaza cu plata, in principal, pe rute internationale.
Eliberarea certificatului, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreaza TVA in Romania
Organele fiscale competente vor elibera un certificat din care sa rezulte ca nu se datoreaza taxa in Romania, urmatoarelor persoane:
- persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 din CF, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform art. 153 indice 1 din CF, care realizeaza in Romania o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, care nu este impozabila in Romania conform art. 126 din CF sau este scutita de taxa conform art. 142 din CF;
- persoanele neimpozabile care, cu ocazia schimbarii de resedinta, realizeaza un transfer de mijloace de transport noi din alt stat membru in Romania, daca la momentul livrarii nu a putut fi aplicata scutirea prevazuta la echivalentul din legislatia altui stat membru a art. 143 alin. 2 lit. b din CF, avand in vedere faptul ca respectivul transfer nu determina o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania;
- persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153 indice 1 din CF care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art. 125 indice 1 alin.3, din CF;
- persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153, dar care sunt sau ar trebui sa fie inregistrate conform art. 153 indice 1 din CF care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art. 125 indice 1 alin. 3 din CF, achizitie care nu este taxabila in Romania.
Pentru eliberarea formularului "Certificat", din care rezulta ca nu se datoreaza TVA in Romania solicitantii trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere, prin posta sau direct la compartimentul de specialitate.
Cererea trebuie sa fie insotita de documentul de achizitie din statul membru a mijlocului de transport, inclusiv documentul din care sa rezulte data primei inmatriculari, dovada schimbarii resedintei in situatia transferului mijlocului de transport nou dintr-un stat membru in Romania si, dupa caz, orice alte documente din care rezulta ca nu se datoreaza TVA in Romania pentru respectiva achizitie.
In urma verificarii efectuate de organul fiscal competent, pe baza documentelor depuse de solicitant, se elibereaza "Certificatul" in termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii sau, in situatia in care mijlocul de transport nu indeplineste conditiile de a fi nou iar achizitia intracomunitara a acestuia este taxabila in Romania, organul fiscal notifica solicitantul ca operatiunea efectuata este o operatiune pentru care datoreaza TVA in Romania si are obligatia de a depune "Decont special de TVA" si sa faca plata TVA.
In aceasta situatie organul fiscal competent elibereaza "Certificatul privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport".
Sursa: DGFP Valcea

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Un nou proiect modifica in Norme prevederi referitoare la accize si alte specialeANAF: NOUA PROCEDURA de inregistrare a contractelor de inchiriere. Analiza zilei cu Irina DumitrescuFinantele permanentizeaza PROCEDURA de rambursare TVA cu control ulteriorCum au fost modificate formularele 208, 209 si 253. Ordinul 1075/2021Sfatul expertului: Stabilirea de catre organul fiscal a bazei impozabile prin estimareUltimele articole
D700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAEsalonare clasica la plata in 2025: ANAF simplifica PROCEDURATrecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Articole similare
Contractul de drepturi de autor: obligatii fiscalePerioada fiscala la TVA in 2023 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriOperatiuni supuse taxarii inverse. Cum deducem TVA?TVA si impozit redevente pentru achizitie intracomunitaraExecutare silita. Cum facem compensarea creantei cu un imobil din executare?Ultimele articole
Achizitii si servicii din UE. Se mai depun D301 si D390 de firmele care NU platesc TVA?D700 in 2025. Completare D700 pentru reINREGISTRARE in scopuri de TVATrecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursD700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp INREGISTRAREa in scopuri de TVAVanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de terenArticole similare
Vanzare cladire achzitionata in 1991. Cum facem ajustarea TVA?Studiu de caz: Regularizarea unui pret facturat eronat pentru o factura externaANAF: Declaratii si plati obligatorii pana la 20, respectiv 25 ianuarie 2017Taxarea inversa si Declaratia 394. Cum procedam la achizitii incluse in cartusele E si F din Ordinul 376915?Criteriile netransparente de anulare din oficiu a codului de TVA. Practici abuzive?Ultimele articole
Facturi emise de Bolt. Regimul TVA si obligatiile de declarareAchizitii si servicii din UE. Se mai depun D301 si D390 de firmele care NU platesc TVA?D700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVANeplatitor de TVA? Ghid pentru achizitii din UE, cu accent pe fiscalitatea TVA-uluiAchizitii intracomunitare. Declararea transportului in D300 si D390Articole similare
Codul special pentru operatiuni intracomunitare. Cum se atribuie NIF asociatului unic strain?Documente necesare firmelor obligate sa radieze punctul de lucru atunci cand numarul angajatilor scadeANAF continua publicarea listelor persoanelor cu restante fiscale: micii contribuabiliANAF atentioneaza dezvoltatorii imobiliari persoane fizice sa declare veniturile pana la 30 iulie 2017Informare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataUltimele articole
Impozit dividende. Persoanele nerezidente platesc impozit de 10% in Romania?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Afirmatii eronate aparute in presa privind aplicarea OUG 107/2024. Care este pozitia ANAFDefiscalizarea casei de marcat. Cand si cum se faceNoua modificare asupra procedurii de aplicare a amnistiei fiscale (Ordinul 6438/2024)Articole similare
Regim fiscal TVA pentru exportul de bunuriImportul de bunuri. Obligatii TVADocumentar fiscal: Raspunderea individuala si in solidar pentru plata taxeiPrecizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalPrelucrare marfuri si Registrul bunurilor primite. Cum tratam returul marfurilor reconditionate in Romania?Ultimele articole
Facturi emise de Bolt. Regimul TVA si obligatiile de declarareCum se calculeaza taxa pe stalp. EXEMPLU practic privind regiile autonomeAchizitii intracomunitare. Declararea TRANSPORTului in D300 si D390Codul UIT pentru persoane fizice. Cand este necesar si cand nuE-TRANSPORT: Pana pe 31 decembrie 2025 NU vor fi aplicate amenzi pentru lipsa GPS
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"