Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cheltuieli cu apa potabila pentru salariati. Sunt cheltuieli deductibile? Elena IonescuIntrebare: Apa cumparata de angajator pentru angajati este cheltuiala deductibila? In ce cont este corect sa fie ...
Cheltuieli cu apa potabila pentru salariati. Sunt cheltuieli deductibile?
Elena Ionescu
Intrebare: Apa cumparata de angajator pentru angajati este cheltuiala deductibila? In ce cont este corect sa fie inregistrata 605, 623 sau 645?
Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 21 din Legea 571/2003 cheltuielile sunt considerate ca fiind deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii veniturilor impozabile si daca sunt prevazute in acte normative in vigoare. SAF-T pentru Contribuabili Mici Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Apa potabila pentru salariati reprezinta o cheltuiala cu protectia sociala a salariatilor prevazuta in OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
Masurile prevazute de actul normativ se aplica pentru asigurarea protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme ale aerului:
a)depasesc +370 C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
b)scad sub -200 C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Angajatorul prevede in contractul colectiv de munca sau in regulamentele de organizare si functionare faptul ca asigura apa potabila pentru salariati, stabilind si cantitatea cuvenita per persoana /zi.
Pentru perioada caniculara OUG 99/2000 prevede acordarea de catre angajatori salariatilor o cantitate de apa minerala intre 2 -4 litri pe zi.
Din punct de vedere fiscal se considera o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit deoarece este prevazuta intr-un act normativ in vigoare. In celelalte perioade ale anului, cheltuielile cu apa potabila (minerala) sunt recunoscute la calculul profitului impozabil in limita prevazuta la art. 21 alin. 3 lit.c , respectiv 2 % din cheltuielile cu salariile.
Mentionam ca din aceasta cota de 2% se pot deduce si cheltuilile prevazute in contractele colective de munca, altele decat cele expres prevazute.
Cheltuiala cu apa potabila nu se considera o cheltuiala de protocol, deoarece protocolul este in relatiile cu tertii, si nu cu salariatii proprii.
Nu se inregistreaza nici in ct. 605 "Cheltuieli privind energia si apa" pentru ca prin acest cont se tine evidenta consumului de apa inclusa in utilitati.
Contabil, inregistrarea facturii cu apa potabila achizitionata pentru salariati se face astfel:
% = 401
6458
4426
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"