Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 14 Iul. 2011
Multe societati, in functie de profilul comercial, au prins in obiectul de activitate si organizarea de targuri. In unele cazuri se incheie un protocol cu primaria pentru a beneficia de spatii ...
Multe societati, in functie de profilul comercial, au prins in obiectul de activitate si organizarea de targuri. In unele cazuri se incheie un protocol cu primaria pentru a beneficia de spatii publice aferente desfasurarii targurilor sau expozitiilor cu vanzare. Intr-o situatie concreta, organizatorii emit facturi cu TVA pentru taxa de participare platita de expozanti, iar pentru inchirierea terenului se emite o factura fara TVA. Ramane astfel de stabilit in ce masura a fost emisa corect factura in privinta inchirierii terenului, dat fiind faptul ca societatea nu detine un act de proprietate, ci doar unul de folosinta.De mentionat ca, in primul rand, aplicarea reglementarilor privind TVA nu este conditionata de existenta unui drept format de proprietate, ci doar de continutul activitatii economice desfasurate.
Prin urmare, procedura de facturare a inchirierii imobilelor in regim de scutire de TVA este corecta. Scutirea mentionata mai sus este reglementata de art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal si reprezinta o scutire de TVA fara drept de deducere, fapt ce conduce la determinarea pro-ratei TVA.
In consecinta, deducerea TVA de la achizitiile in legatura cu aceasta inchiriere, dar si cu alte servicii supuse TVA se va efectua de organizatorul targului in calitate de persoana cu regim mixt, conform art. 147 din Codul fiscal.
In aceasta situatie, acesta are obligatia declararii pro-ratei la autoritatea fiscala, cu mentiunea ca pro-rata definitiva din anul 2011 se declara pana de data de 25 ianuarie 2012 si devine o pro-rata initiala pentru anul 2012.
Astfel, organizatorul detine drept de inchiriere in regim de scutit de TVA, fara drept de deducere, factura pentru inchirierea terenului catre client este emisa fara TVA, iar TVA-ul aferent achizitiilor aferente expozitiei, cum ar fi energia electrica, diverse servicii efectuate de terti in legatura cu aceasta expozitie (montaj standuri, reclama si publicitate etc) se va deduce conform pro-ratei.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2022 varianta tiparita

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Potrivit art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, organizatorul expozitiei cu vanzare poate opta pentru facturarea cu TVA a chiriei, prin depunerea unei notificari la autoritatea fiscala, caz in care nu se mai necesita pro-rata.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Studiu de caz: Organizarea de targuri si plata TVA-ului":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Reducerea TVA la alimente ar termina cu economia neagraDiferente intre vanzarea de autoturisme noi/second hand catre persoane fizice din UE. Regim TVAImpozit pe venituri din activitati independenteDreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVAMinisterul Economiei a emis un comunicat privind impozitarea IMMUltimele articole
E-Factura: Utilizarea sistemului devine obligatorie pentru toate serviciile in relatia dintre un SRL si o autoritate publica?Finantele propun noi masuri fiscale: prorogarea termenului pentru restructurarea obligatiilor bugetare si desfiintarea loteriei bonurilor fiscaleTaxarea inversa pentru anumite produse va fi PRELUNGITA pana la 31 decembrie 2026Proiect: Persoanele care caseaza masini mai vechi de 15 ani vor putea primi de la primaria locala suma de 3.000 leiCalendar ANAF: Contribuablilii care aplica regimul special pentru agricultori trebuie sa depuna mai multe formulare pana pe 10 iunie 2022
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Decont TVA cod 300 si declaratia cod 394 pentru ONG (persoana partial impozabila)Ajustarea TVA la scoaterea din functiune a activelor cu termen lung de utilizareUn nou formular 300 - Decontul de TVACum calculam pro-rata la sfarsitul anului? Exemplu calcul pro-rataCodul fiscal 2011 - Titlul VIUltimele articole
Firmele care inregistreaza ajustari de TVA trebuie sa completeze D300?Facturi fara drept de deducere in decontul de tvaNota informativa ANAF: Evidenta operatiunilor din perspectiva TVAActivitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA. Persoana impozabila mixta. PRO RATASume incasate in numele altei persoane. Tratament TVA
Mai multe articole despre pro rata

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"