keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Accize datorate. Neindeplinirea obligatiilor legale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Feb. 2010

Intrebare: Sunt contabil la o SRL. In luna Ianuarie a acestui an am luat din Germania cateva sticle de bauturi alcoolice (de la un operator inregistrat acolo) dintr-o prostie a unora dintre angajati, ...


Intrebare: Sunt contabil la o SRL. In luna Ianuarie a acestui an am luat din Germania cateva sticle de bauturi alcoolice (de la un operator inregistrat acolo) dintr-o prostie a unora dintre angajati, pentru ca noi nu avem nici autorizatie de operator inregistrat si nici de antrepozit fiscal, astfel ca nici receptia marfurilor nu a fost declarata si nici accizele nu au fost platite la momentul acela. Acest lucru eu l-am descoperit dupa ce dauna a fost deja produsa.

Intrebarea mea este: ce se mai poate face in momentul asta pentru a rezolva problema si pentru a nu fi in afara legii?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI 

Raspuns: Potrivit art. 162 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import se datoreaza bugetului de stat accize armonizate:
a) bere;
b) vinuri;
c) bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri;
d) produse intermediare;


e) alcool etilic;
f) tutun prelucrat;
g) produse energetice;
h) energie electrica
In conformitate cu prevederile art. 1924 din legea mentionata, in cazul in care produsele supuse accizelor, care au fost eliberate deja in consum intr-un stat membru, sunt detinute in scopuri comerciale in Romania, acciza va fi perceputa in Romania.
Sunt considerate scopuri comerciale toate scopurile, altele decat nevoile proprii ale persoanelor fizice.
Acciza este datorata, dupa caz, de catre comerciantul din Romania sau de persoana care primeste produsele pentru utilizare in Romania.
In aceasta situatie, produsele supuse accizelor circula intre statul membru in care au fost deja eliberate in consum si Romania, insotite de documentul de insotire simplificat.
Comerciantul din Romania sau de persoana care primeste produsele pentru utilizare in Romania trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) inaintea expedierii produselor sa dea o declaratie autoritatilor fiscale competente in legatura cu locul unde urmeaza sa fie primite acestea si sa garanteze plata accizelor;
b) sa plateasca accizele, potrivit prevederilor art. 193;
c) sa se supuna oricaror controale care sa permita autoritatii fiscale competente confirmarea primirii efective a marfurilor si plata corespunzatoare a accizelor.
Art. 193 alin. (1) stabileste ca, accizele sunt venituri la bugetul de stat. Termenul de plata a accizelor este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care acciza devine exigibila.

Acciza este exigibila in momentul eliberarii pentru consum sau cand se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile (art. 165).
Eliberare pentru consum se considera si detinerea in scopuri comerciale de catre un comerciant de produse accizabile, care au fost eliberate in consum in alt stat membru sau au fost importate in alt stat membru si pentru care acciza nu a fost platita in Romania (art.166 alin. (2)).

In situatia in care aceste obligatii nu au fost indeplinite la momentul achizitiei produselor accizabile, societatea va declara cantitatile achizitionate la autoritatea fiscala competenta si, totodata, va plati accizele la bugetul statului, inclusiv obligatiile accesorii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016