Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF aminteste printr-un comunicat de presa ca desi in primavara acestui an a fost facut public raportul cu privire la situatia recuperarii prejudiciilor provenite din hotararile judecatoresti definitive, in spatiul public continua sa fie vehiculata ideea ca ANAF este singura institutie responsabila pentru gradul scazut al recuperarii acestora. Din acest motiv, ANAF a retransmis informatiile, impreuna cu o prezentare sintetica, insotita de cateva observatii.
1. Valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentinte judecatoresti in 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 de milioane de euro.
- dintre acestea, se remarca cazl ICA, un caz extrem de complex a carui rezolvare depinde intr-o maniera consistenta si de celeritatea cu care alte institutii ale statului isi indeplinesc obligatiile. Valoarea prejudiciilor din acest caz in total prejudicii provenite din dosarele DNA este 50%.
- in cazul ICA, ANAF a valorificat deja un bun imobil recuperand cca 300.000 euro, pentru celelalte bunuri mobile si imobile, activitatea de evaluare si valorificare fiind in desfasurare in acord cu termenele de raspuns pe care ANAF le primeste de la celelalte institutii ale statului precum si cu eficienta cu care firmele private implicate in procesul de evaluare isi indeplinesc obligatiile prevazute in contract. Precizam faptul ca ANAF e obligata de lege sa contracteze servicii de evaluare prin procedura de achizitie publica.
2. 53,6% din total prejudicii trimise spre executare ANAF sunt nerecuperabile (similar arieratelor nerecuperabile) din urmatoarele motive independente de ANAF
- pentru un numar de 63 de sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 596,49 mil. lei (30% din valoarea totala) sunt in curs formalitatile legale de partaj/iesire din indiviziune fortata, fiind vorba de valorificarea partii din bunurile detinute in comun de persoane juridice sau ce revine persoanelor fizice condamnate penal;
- pentru un numar de 693 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 433,1 mil. lei (21,8% din valoarea totala) s-au pronuntat pentru persoane fizice care nu detin bunuri sau venituri urmaribile sau pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- pentru un numar de 12 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 33,03 mil. lei s-au pronuntat pentru persoane juridice aflate sub incidenta prevederilor Legii Insolventei 85/2006, modificata si completata in anul 2014.
Cititi aici observatiile ANAF.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"