keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Anulare inregistrare in scop de TVA. Suma incasata prin lichidator, descoperita ulterior. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Feb. 2015 Exclusiv
Tags: anulare inregistrare, soludir, platitori tva, neplatitoare, achizitii de bunuri, livrari

In cazul urmator, o firma platitoare de TVA la incasare, avand solduri la conturile: TVA de plata, TVA neexigibil colectat si TVA neexigibil deductibil a fost scoasa din oficiu de la platitori de TVA, deoarece intr-o perioada de 6 luni nu a avut miscari.

Dupa ce a fost scoasa din oficiu de la platitori de TVA, s-a descoperit o suma incasata prin lichidator, aferenta ultimei luni cand era platitoare de TVA si o factura de la furnizor cu TVA, care nu este platita in perioada de platitoare de TVA, avand data din perioada cand era platitoare de TVA.

Trebuie facuta rectificativa la declaratia 394 aferenta lunii datei facturii primite, tinand cont ca a fost inregistrata factura fara TVA, dupa ce  firma a devenit neplatitoare de TVA?

In ce priveste decontul de TVA, trebuie refacut la luna sumei incasate si depus la administratie?



Conform Art.156^3 alin.(10) din Codul Fiscal persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, respectiv:
 
a) taxa colectata care trebuie platita in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1^1) şi (1^3) pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA;
 
b) taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa potrivit art. 134^2 alin. (3) - (8) intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.
 
Astfel, in perioada de inactivitate nu beneficiati de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuatea, dar aveti obligatia de a colecta si de a plati TVA aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii si/sau achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata TVA efectuate in perioada in care nu au un cod valabil de TVA. In acest sens, veti depune la organul fiscal competent formularul 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal"
 
Pentru factura de la furnizor primita ulterior aveti obligatia sa intocmiti o declaratie rectificativa 394 aferenta lunii in care a fost emisa aceasta factura chiar daca dumneavoastra nu ati dedus TVA-ul aferent.
 
Potrivit art.156^2 alin.3 din Codul Fiscal datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.
 
Decontul depus la luna respectiva nu mai poate fi refacut.
 
TVA-ul aferent sumei incasate si care nu a fost mentionat in decontul lunii respective se va declara prin Formularul 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata"
 


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016