Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de finantare cu MADR. Deductibilitate TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 21 Oct. 2019 Exclusiv
Tags: co-finantare, finantare proiect, deductibilitate tva, codul fiscal

O companie incheie un contract de finantare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) privind un proiect de cercetare. In devizul cadru are prevazute cheltuieli de capital - dotari si cheltuieli privind stocurile - materiale consumabile. TVA-ul aferent acestor achizitii este deductibil pentru unitate, atat pentru decontarile de la buget cat si pentru partea suportata din co-finantare?

 

Raspunsul specialistului


Conform art. 268 alin. (10) din Codul fiscal, operatiunile efectuate in cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare si inovare nu se cuprind in sfera TVA daca rezultatele cercetarii nu sunt transferate altei persoane. Dreptul de deducere pentru achizitiile destinate realizarii proiectelor de cercetare-dezvoltare si inovare se exercita in limitele si in conditiile prevazute la art. 297-300. 

In acest sens, normele metodologice de aplicare stabilesc ca, operatiunile efectuate in cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare si inovare nu se cuprind in sfera TVA daca rezultatele cercetarii nu sunt transferate altei persoane, in acest caz nefiind indeplinita prima conditie prevazuta la art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal pentru ca acestea sa fie operatiuni impozabile din punct de vedere al TVA, respectiv sa constituie sau sa fie asimilate, conform prevederilor art. 270-272 din Codul fiscal, unor livrari de bunuri sau prestari de servicii, in sfera taxei. 
 
Persoanele impozabile care realizeaza activitati de cercetare-dezvoltare in vederea desfasurarii activitatii lor economice isi pot exercita dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor destinate realizarii acestor activitati, in limitele si in conditiile prevazute la art. 297-300 din Codul fiscal, chiar daca rezultatele cercetarii nu sunt transferate altei persoane. In situatia in care rezultatele cercetarii se transfera altei persoane, operatiunile respective reprezinta livrari de bunuri/prestari de servicii care sunt impozabile din punctul de vedere al TVA in masura in care sunt indeplinite conditia referitoare la plata prevazuta la art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si celelalte conditii de la art. 268 alin. (1) lit. c) si d) din Codul fiscal.
 
Astfel, daca activitatile de cercetare-dezvoltare sunt efectuate in vederea desfasurarii activitatii economice a societatii societatea isi poate exercita dreptul de deducere la achizitiile efectuate (atat din fonduri proprii cat si din co-finantare) daca sunt in folosul unor activitati care dau drept de deducere a TVA conform art. 297-300 din Codul fiscal. In situatia in care rezultatele cercetarii se transfera altei persoane iar operatiunile respective reprezinta livrari de bunuri/prestari de servicii care sunt impozabile din punctul de vedere al TVA societatea isi poate exercita dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor efectuate conform art. 297 alin. (4) din Codul fiscal.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de finantare cu MADR. Deductibilitate TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016