Tags: regulament nou, reabilitare fatade
In sedinta de joi, 26 iulie 2018, a Consiliului General al Primariei Municipiului Bucurseti (PMB)s-a votat proiectul care vizeaza "aprobarea Regulamentului de Interventie cu privire la reabilitarea fatadelor pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor in Municipiul Bucuresti".
"Un alt proiect propus astazi (joi, n.r.) are in vedere reducerea starii de degradare a multor cladiri din Bucuresti. In orice tara civilizata, in tarile pe care le vizitam si le admiram, proprietatea naste drepturi, dar si obligatii. Lasand la o parte calitatea arhitecturala a orasului, faptul ca ne dorim un mediu urban coerent si armonios din punct de vedere vizual, problematica fatadelor este una care tine de sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta locuitorilor si trecatorilor. Avem deja cateva cazuri extrem de mediatizate si dorim ca ele sa nu se mai repete.
Primii care trebuie sa inteleaga responsabilitatea pe care o poarta fata de concetatenii lor sunt proprietarii – este natural sa intretina bunul pe care il detin asa incat sa nu dauneze altcuiva. Avem o legislatie cuprinzatoare in domeniu, inca din anul 2011 avem Legea calitatii arhitecturale – ambientale a cladirilor, care a suferit unele modificari in timp, ultimele din anul 2016. Regulamentul propus astazi nu este o noutate, acum preluam unele amendamente formulate de Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti", spune primarul general al Capitalei.
Potrivit primarului general al Capitalei, proprietarul are obligatia de reabilitare a bunului sau, acesta trebuie sa realizeze aceste lucrari din proprie initiativa, atunci cand nivelul de degradare a cladirii o impune. Aceasta a mai precizat ca obligatia Primariei este de a monitoriza acest tip de lucrari, de a-i notifica pe cei care intarzie sa-si indeplineasca obligatia de proprietar, inclusiv de a stabili zonele prioritare de interventie, in cadrul unor programe anuale.
In principiu, lucrarile de reabilitare se fac pe cheltuiala proprie a detinatorilor, insa exista o serie de facilitati prevazute in Regulament:
“Pentru zonele declarate prioritare, cheltuielile pot fi preluate de primarii fie ca masura sociala, pentru proprietarii cu venituri nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie, fie sub forma de co-finantare, pentru cladirile monument-istoric. Cazurile sunt detaliate in regulament", se mai arata in sursa citata.
Dintre facicilitati amintim:
– nu se achita cota de 0,7% si 0,1% catre ISC;
– cota de 0,5% catre Casa Sociala a Constructorului;
– certificatul de urbanism si autorizatia de contruire se acorda in regim de urgenta;
– avizul tehnic prealabil al arhitectului sef se emite cu titlu gratuit.
Proprietarul va executa lucrarile de interventie in termen de 12 luni de la primirea notificarii in acest sens, cu posibilitatea de prelungire cu inca 6 pana la 12 luni, in anumite conditii prevazute in Regulament.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Situatii financiare partide politice
Intrebare:
Va rog sa ne dati cateva lamuriri cu privire la contabilitatea si fiscalitatea unui partid politic fara activitate economica. Ce declaratii fiscale, situatii financiare trebuie sa depuna? Situatiile financiare se trimit si la registrul comertului si la Monitorul Oficial? Mai trebuie declarate si la alt organism (AEP, etc.)? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa
Intrebare:
Un clinet care se ocupa cu publicitate are doua fete care presteaza serivicii de marketing, de design grafic si copywriter. Fetele in general presteaza aceste tipuri de servicii ca si colaboratori prin contracte de drepturi de autori conform carora li se aplica acel 6% impozit.
Mai jos aveti scris cerintele clientului:
Speta 1: Ar fi vorba de o colaborare cu o fata pentru scrierea de articole, volum variabil de la luna la luna, in regim de comanda...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozit pe cladiri. Interval actualizare valoare impozabila
Intrebare:
Va rog sa ne precizati daca se pot depune la Directiile de impozite si taxe locale rapoarte de reevaluare cladire la un interval mai mic de 5 ani.
Societatea a depus pentru 2023 un raport de reevaluare cladire pt impozite locale iar in anul 2024 doreste sa depuna un nou raport cu o valoare putin diferita. Este posibil acest lucru?
Primaria locala refuza primirea raportului pe motiv ca nu au trecut 5 ani.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Asociatie crescatori se animale
Intrebare:
Puteti sa-mi spuneti va rog ce implicatii fiscale si contabile prezinta o asociatie a crescatorilor de animale, CAEN privind activitatile economice sau financiare Activitati auxiliare pentru cresterea animalelor, care incaseaza subventii APIA pentru serviciile de determinare a calitatii genetice a raselor de animale? Asociatia are 5 angajati, este platitoare de tva si impozit pe profit. Ce declaratii trebuie depuse in cazul acestei asociatii? De ce alte aspecte mai trebuie tinut cont...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<