Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cazul urmator, in urma inventarierii, s-a constatat o lipsa la gestiunea "casa". Administratorul societatii decide ca suma este neimputabila si se inregistreaza pe cheltuieli nedeductibile fiscal.
In urma controlului fiscal, lipsa in gestiunea "casa" este considerata "venituri din alte surse" -pentru administatorul societatii-motivat astfel". Asociatul unic, care indeplineste si functia de administrator nu a intreprins nicio masura pentru identificarea persoanelor care ar fi prejudiciat societatea cu aceasta suma de bani.
Intrucit gestiunea "casa" nu a fost gestionata de catre un gestionar desemnat de catre reprezentantul legal al societatii, administratorul este responsabil pentru aceasta gestiune- rezultand faptul ca suma X a fost insusita de catre acesta. S-a procedat la impozitarea acestor sume de bani prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut impozabil (adica lipsa in casa).
Se constata ca societatea datoreaza un impozit pe venituri din alte surse, intrucat aceasta avea obligatia de a retine, declara si vira acest impozit".
Lipsa in gestiunea casa a fost considerata ca venituri din alte surse" ale adeministratorului, iar pe numele societatii se emite DECIZIE DE IMPUNERE privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala pentru persoane juridice - referitor la venituri din alte surse- si se aplica stopajul la sursa - se impoziteaza cu 16% lipsa in casa.
Vom stabili in ce masura se poate intocmi o contestatie la aceasta decizie.
Organele de control au avut dreptul sa reconsidere operatiunea de constatare a lipsei neimputabile din casa conform art. 11 din Codul fiscal:

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Manual de politici contabile - Stick USB
"(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei."
Apoi au tinut cont de prevederile art. 67 din Codul fiscal:
"(1^1.1) Regimul fiscal aplicabil veniturilor din dividende prevazut la alin. (1) se aplica si pentru veniturile considerate dividende, reprezentand sume platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui participant la persoana juridica, daca plata este făcuta de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia."
Practic, asociatul unic - administrator - care este responsabil de Caseria societatii - nu poate justifica sumele lipsa din Caserie. Organele de control au fost indreptatite sa considere - in lipsa unei motivatii rezonabile - ca asociatul si-a insusit acesti bani si trebuie sa plateasca impozit pentru acestia.
Ati putea contesta decizia daca ati aduce o alta explicatie rezonabila pentru lipsa banilor. De exemplu :
- o plangere la Politie referitoare la o eventuala spargere
- documente care sa ateste ca lipsa din Caserie a fost gresit inregistrata astfel, ea reprezentand de fapt avans spre decontare acordat administratorului, avans care dintr-o eroare contabila nu a fost inregistrat in contabilitate la momentul acordarii. Puteti aduce in sprijinul acestei afirmatii o Dispozitie de plata pentru suma respectiva, impreuna cu un Ordin de deplasare datate eventual inaintea inventarierii si o Decizie de corectare a erorii contabile de neinregistrare la momentul acordarii avansului spre decontare si dispunerea inregistrarii sale acum impreuna cu reconsiderarea rezultatelor inventarierii.
- mai puteti considera lipsa din Caserie drept imputabila si decide recuperarea sa de la administrator - la fel , in baza unei decizii de corectare a erorii contabile de inregistrare a lipsei la inventar drept neimputanbila.
Din pacate organele de control - daca singurul dvs. argument pentru lipsa banilor este "lipsa la inventar neimputabila" - au fost indreptatite sa actioneze asa cum au facut-o.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
459 de inspectori antifrauda au verificat 350 agenti economiciTratament fiscal pentru achizitia si punerea in functiune a unei case de marcatPersoane afiliate. Aplicam sistemul TVA la incasareParticipati cu firma la targuri internationale? Atentie la documentele de intocmit!Inregistrarea materialelor receptionateUltimele articole
Declaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVAAchizitii mari, plati mici: cum sa cumperi in rate la Carrefour fara sa-ti afectezi bugetul?E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineNeclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileFirme care incaseaza online. Cum se declara veniturile in E-TVAArticole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL X - Dispozitii finaleFactura servicii IT. Inregistrari contabileAnularea creantelor prin OUG 107/2024. Facilitatile fiscale se acorda in anumite conditiiCum obtinem certificatul de atestare fiscala?Codul fiscal 2008 - Capitolul IX. Venituri din alte surse - art. 78-79Ultimele articole
Obligatii fiscale TVA. Ce sa faci daca ai fost sanctionat abuziv de ANAFIMPUNERE TVA din oficiu. MONOGRAFIE contabila necesara contribuabililorPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Articole similare
Este OFICIAL! BNR a modificat prevederile legate de efectuarea operatiunilor valutareRegimul fiscal al livrarilor intracomunitare sub conditia EXWCine depune Declaratia 205 in anul 2016?Bauturile alcoolice vandute la un pret mai mic decat cel de achizitieAtentie la obligatiile privind declararea castigurilor din transferul titlurilor de valoareUltimele articole
Vanzare teren. Cum se calculeaza plafonul TVA in cazul unei vanzari de terenSistemul VIES TVAD406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitareAchizitie intacomunitara de bunuri. Care este regimul fiscal TVAAnularea din oficiu a codului de TVA. Obligatii fiscale TVA pentru firmeArticole similare
REGIM FISCAL-contabil pentru intretinerea si repararea autovehiculelor. Cheltuieli aferenteCheltuieli de protocol. Ce REGIM FISCAL se aplica? Deducem TVA?Cheltuiala cu impozitul pe venitul suplimentar - energie electrica. REGIM FISCALBunuri acordate gratuit. REGIM FISCAL TVAAchizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390Ultimele articole
TVA imobiliare. Care este regimul TVA in cazul livrarii de constructii mai vechi de 2025Deductibilitate cheltuieli si REGIM FISCAL TVA pentru produsele EXPIRATENeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVALivrari catre clienti din state terte. Care este regimul fiscal TVATVA imobiliare. REGIM FISCAL TVA pentru vanzare constructie si teren aferent
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"