Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transferul activitatilor de inmatriculare auto ar putea trece in competenta RAR, incepand cu data de 1 ianuarie 2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: inmatriculare auto, rar, debirocratizare

Conform unei propuneri legislative recente, transferul activitatilor de inmatriculare auto ar putea trece in competenta Ministerului Transporturilor, prin RAR, incepand cu data de 1 ianuarie 2022.

Legea creeaza un cadru unitar si prevede reducerea costurilor si a numarului de deplasari pe care cetatenii sunt nevoiti sa le faca pentru inmatricularea si inregistrarea masinilor.

Potrivit actului normativ, transferul activitatilor de inmatriculare trece in competenta Ministerului Transporturilor, prin RAR, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia. Incepand cu aceasta data, RAR este desemnata ca autoritate competenta sa efectueze activitatea de inmatriculare, radiere si eliberare a autorizaliei de circulalie provizorie sau pentru probe a vehiculelor. 

In acest sens, RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor. RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizaliei de circulate provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentanlele sale teritoriale.

Plata cotizaliei privind participarea la Tratatul EUCARIS se face in conditiile stabilite prin hotarare a Guvemului. Plata cotizaliei privind utilizarea componentei nationale a platformei informatice EUCARIS se face de catre RAR. De asemenea, RAR va prelua arhivele, programele informatice si bazele de date aferente activitatii de inmatriculare a vehiculelor, pe baza de protocoale de predare-preluare, in condiliile legii. In urma adoptarii legii, ministrul transporturilor si infrastructurii va aproba prin ordin procedura inmatricularii, radierii, eliberarii certificatului de inmatriculare si a placilor de inmatriculare, a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, precum si a anularii inmatricularii, a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor; forma, dimensiunile si conlinutul certificatului de inmatriculare; forma, dimensiunile si conlinutul placilor de inmatriculare.

Actul normativ prevede si modificari ale altor acte normative, cum ar fi: Ordonanta Guvemului nr. 83/2001 privind infiintarea, organizarea si funclionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple si serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, din cuprinsul careia se vor abroga mentiunile referitoare la activitalile privind intocmirea, pastrarea, evidenta si eliberarea certificatelor de inmatriculare a vehiculelor si a placilor cu numere de inmatriculare.

De asemenea, in termen de 4 luni de la data publicarii prezentei legi, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va elabora si va supune spre aprobare actul normativ de modificare si completare a Hotararii Guvemului nr.768/1991privind infiinlarea si flinclionarea Regiei Autonome "Registrul Auto Roman".

Schimbarile vizate de aceasta propunere legislativa vin in intampinarea eficientizarii administratiei din prisma inmatricularii si inregistrarii vehiculelor, fiind de bun augur pentru cetateni eliminarea unor costuri nejustificate. in conditiile actuale, de pandemie, este esentiala reducerea birocratiei si eliminarea unor drumuri pe care cetatenii le efectueaza catre DRPCIV, urgentarea adoptarii unor masuri legislative, prin crearea unei structuri mult mai eficiente, precum si simplificarea actiunilor administrative care privesc aceasta activitate.



Sursa: Senatul Romaniei
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transferul activitatilor de inmatriculare auto ar putea trece in competenta RAR, incepand cu data de 1 ianuarie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016