Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Microintreprindere. Cum se face trecerea de la impozitul pe profit la impozitul specific

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Oct. 2021 Exclusiv
Tags: microintreprindere, impozit pe profit, impozit specific

Intrebare: O microintreprindere din domeniul HORECA depaseste in luna august 2021 plafonul de 1.000.000 euro si devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul III 2021. Va rog sa im spuneti daca va plati impozit specific din anul 2022 sau incepand cu iulie 2021. Multumesc.


Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:

Materia impozitului specific unor activitati este reglementata de prevederile Legii nr. 170/2016, cu modificarile ulterioare si ale normelor metodologice aprobate prin Ordinul comun al MFP si Ministerului Turismului, nr. 264/464/2017.
La art. 1 din Lege se prevede ca sunt obligate la plata impozitului specific toate persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au avut inscrise in actele constitutive ca activitate principala sau secundara, una din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de lege, au desfasurat efectiv activitatea respectiva si nu se aflau in lichidare, potrivit legii.
 
Datorita faptului ca dispozitiile alin. (2) al art. 48 din Codul fiscal mentioneaza ca prevederile titlului III (microintreprindere) prevaleaza fata de cele ale Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, societatea a avut statut fiscal de microintreprindere pana in luna august 2021 cand a depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
Aplicand prevederile art. 52 din Codul fiscal aceasta devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trim. III, respectiv de la 1 iulie 2021.
Pentru determinarea impozitului pe profit se iau in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate de la data de 1 aprilie 2021, iar primul termen de plata al impozitului este 25 octombrie.
 
In acest context societatea trebuie sa comunice organului fiscal teritorial schimbarea vectorului fiscal prin transmiterea formularului online 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise initial in vectorul fiscal, completat conform Opanaf nr. 4136/2020. Se bifeaza ceea ce s-a schimbat, respectiv rd. 2.1 privind luarea in evidenta ca platitor de impozit pe profit si rd. 3.2 privind scoaterea din evidenta ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
 
In normele metodologice emise in aplicarea Legii nr. 170/2016, aprobate prin Ordinul nr. 264/464/2017 se mentioneaza ca indeplinirea conditiilor pentru declararea impozitului specific se verifica la inceputul fiecarui an fiscal, pe baza situatiei existente la data de 31 decembrie a anului precedent.
Comunicarea catre organul fiscal teritorial se efectueaza pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator .
Rezulta ca in anul 2021 aplicati prevederile titilului II referitoare la calculul, declararea si plata impozitului pe profit, iar in luna martie 2022 va declarati si platitor de impozit specific activitatilor de restaurant, daca pana la sfarsitul anului obtineti venituri care pot fi clasificate in codul CAEN 5520.
Pentru veniturile obtinute, impozitul specific anual aferent activitatii de restaurant se calculeaza conform anexei nr. 1 la lege, si va constitui baza pentru platile semestriale ale anului 2022.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016