Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In luna mai 2016 a fost adoptata Directiva (UE) 2016/881 a Consiliului din 25 mai 2016 de modificare a Directivei 2011/16/UE in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal. In scopul combaterii evaziunii fiscale si a planificarii fiscale agresive, aceasta directiva impune grupurilor de intreprinderi multinationale cerinte in materie de transparenta.
Romania are obligatia transpunerii Directivei in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal pana la data de 04 iunie 2017.
Pana la aceasta data masurile nu au fost implementate in legislatia interna insa, pe site-ul M.F.P. a fost publicat un Proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Conform proiectului, orice societate-mama finala a unui grup de intreprinderi multinationale care isi are rezidenta fiscala in Romania sau orice alta entitate raportoare ar putea avea obligatia sa depuna un raport pentru fiecare tara in parte, pentru fiecare an fiscal de raportare, in termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de intreprinderi multinationale. Sunt excluse de la aceasta obligatie grupurile de intreprinderi care, in anul precedent anului fiscal de raportare, au un venit consolidat total mai mic de 750.000.000 euro sau o suma in lei echivalenta cu 750.000.000 euro, astfel cum se reflecta in situatiile financiare consolidate ale grupului pentru respectivul an fiscal precedent.
Raportul se depune la autoritatea competenta din Romania care primeste raportul pentru fiecare tara in parte si transmite, prin intermediul schimbului de informatii automat raportul pentru fiecare tara in parte oricarui alt stat membru in care, pe baza informatiilor din raportul pentru fiecare tara in parte, una sau mai multe entitati constitutive din grupul de intreprinderi multinationale al entitatii raportoare isi au rezidenta fiscala sau sunt supuse impozitarii pentru activitatea economica desfasurata prin intermediul unui sediu permanent.
Raportul pentru fiecare tara in parte trebuie sa contina urmatoarele informatii cu privire la grupul de intreprinderi multinationale:
a) informatii agregate referitoare la suma veniturilor, profitul/pierderile anterioare impozitarii veniturilor, impozitul pe venit platit, impozitul pe venit acumulat, capitalul declarat, profitul nedistribuit, numarul de salariati si imobilizarile corporale, altele decat numerarul sau echivalentele de numerar pentru fiecare jurisdictie in care isi desfasoara activitatea grupul de intreprinderi multinationale;
b) identificarea fiecarei entitati constitutive din grupul de intreprinderi multinationale, precizand jurisdictia in care isi are rezidenta fiscala respectiva entitate constitutiva si, in cazul in care este diferita de respectiva jurisdictie de rezidenta fiscala, jurisdictia potrivit legislatiei in temeiul careia este organizata respectiva entitate constitutiva si natura principalei sau principalelor activitati economice ale respectivei entitati constitutive.
Proiectul prevede si sanctiunile pentru nedepunerea la termen de catre entitatile raportoare a raportului pentru fiecare tara sau transmiterea de informatii incorecte ori incomplete, respectiv amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Cu privire la utilizarea informatiilor astfel comunicate de statele membre intre ele proiectul prevede urmatoarele:
Informatiile sunt utilizate in scopul evaluarii riscurilor de nivel inalt aferente preturilor de transfer si a riscurilor aferente erodarii bazei impozabile si transferului profiturilor, inclusiv al evaluarii riscului de neconformare de catre membrii grupului de intreprinderi multinationale la normele aplicabile in materie de preturi de transfer si, dupa caz, in scopul analizelor economice si statistice.
ajustarea preturilor de transferde catre autoritatile fiscale din statul membru destinatar nu se bazeaza pe informatiile care fac obiectul.
Autoritatea competenta din Romania poate utiliza informatiile primate de la celelalte autoritati competente din statele membre, ca baza pentru efectuarea de cercetari suplimentare ale acordurilor de pret in avans ale grupului de intreprinderi multinationale sau ale altor aspecte de natura fiscala in cursul unui control fiscal si pot fi facute ajustari corespunzatoare ale venitului impozabil al entitatii constitutive.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Grupurile de intreprinderi multinationale ar putea avea noi obligatii declarative. Analiza zilei":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Certificatul de atestare fiscala si Certificatul de obligatii bugetareIata cele mai noi modificari privind voucherele de vacanta. Analiza consultantuluiConsultare publica: Transparenta impozitelor pe profit ale companiilor si combaterea practicilor fiscale agresiveZoom fiscal: Regimul fiscal aplicabil avansurilor achitate in legatura cu achizitiile intracomunitare de bunuriZoom fiscal: Regimul TVA pentru livrarile de imobile si terenuri in 2016Ultimele articole
Florin Citu: Firmele afectate de criza Covid-19 vor beneficia de esalonari pe 12 luni la plata taxelorDecontul si rambursarea de TVA. Ghid practic pentru a evita erorile in inregistrarile fiscal-contabileConsolidarea situatiilor financiare in Romania. Inregistrari contabile. Studiu de cazCesiune parti sociale intre asociati sub valoarea nominala. Aspecte legaleRegimul TVA aplicat alocarii de costuri intre sediul fix si societate
Mai multe articole despre multinationale
Articole similare
Suspendare activitate PFA. TVA stoc existentNoutati legislatie Fiscala 11-15 august 2008 - Monitorul OficialIn atentia firmelor care vor putea opta pentru procedura simplificata de RAPORTARE contabilaDeclaratia 394. Regim TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliateUltima versiune disponibila pentru Declaratia 100. Ce s-a modificat?Ultimele articole
Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiObligatiile unei societati nou infiintate fata de ONPCSBSchimbarea regimului de impozitare de la profit la micro. Sanctiuni aplicabileRelatii de afiliere intre doi asociati.Cum se bifeaza in Declaratia 394?OFICIAL! Starea de alerta a fost prelungita cu 30 de zile in Romania
Mai multe articole despre raportare
Articole similare
OpANAF nr. 3049/2017: Aprobarea modelului si continutului formularului Raportul pentru fiecare tara in parteNumarul grupurilor de intreprinderi a crescut cu 15,5%. Ce arata raportul INSMultinationalele trebuie sa raporteze in statul de rezidenta fiscalaNoua obligatie a companiilor multinationale! Ce pregasteste Guvernul!ANAF supune dezbaterii publice fomularul Raportul pentru fiecare tara in parteUltimele articole
Raportul pentru fiecare tara in parte. Ce obligatii apar privind depunerea?
Mai multe articole despre intreprinderi multinationale
Articole similare
Contabilitate si Monografii contabile. Portite legale in plina CRIZATVA si asocierea in participatiuneZoom fiscal: Noi reguli la determinarea venitului din activitati independente in 2016Avansurile achitate pentru achizitii intracomunitare de bunuri - II Un strop de contabilitateProfit reinvestit la SRL-D. Care sunt inregistrarile contabile?Ultimele articole
Amanarea la plata a ratelor de leasing. Cum se face inregistrarea dobanzilor capitalizate conform OUG 37/2020?Microintreprinderea in 2021. Venituri care se exclud din baza de impozitareCesiune de creante la o microintreprindere. Care sunt implicatiile fiscale?Tot ce trebuie sa stii despre baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi in 2020Lichidare microintreprindere. Aspecte juridice, contabile si fiscale
Mai multe articole despre imobilizari

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"