Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Numarul grupurilor de intreprinderi a crescut cu 15,5%. Ce arata raportul INS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 09 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: intreprinderi, industria prelucratoare, intreprinder multinationale, salariati, strainatate

In Romania, conform unui nou raport INS, in anul 2014, au fost identificate 51484 grupuri de intreprinderi, din care 5325 de grupuri de intreprinderi rezidente si 46159 de grupuri de intreprinderi multinationale (106 controlate din interior, respectiv 46053 controlate din strainatate).

In anul 2014, din totalul grupurilor de intreprinderi identificate in Romania aproximativ 10% erau rezidente, 90% dintre acestea fiind constituite din doua sau trei intreprinderi.

Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in domeniul comertului, constructiilor sau industriei prelucratoare.

In anul 2014, repartizarea grupurilor de intreprinderi din Romania pe activitati economice, la nivelul sectiunilor CAEN Rev.2, arata ca majoritatea acestora activeaza in:

    sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor - 32% din totalul grupurilor de intreprinderi;

    sectiunea F - Constructii - 13% din totalul grupurilor de intreprinderi;

    sectiunea C - Industria prelucratoare - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi;

    sectiunea L - Tranzactii imobiliare - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi;

    sectiunea M - Activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi.



Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Olanda sau Franta.

Rezultatele anului 2014 indica faptul ca, in functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,5%), pe locul doi sunt cele controlate din Olanda (11,9%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Franta (10,8%).

In functie de ponderea numarului de salariati in total grupuri de intreprinderi multinationale controlate din strainatate, subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in sectiunea C - Industria prelucratoare (8,7%), in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor (3,0%), in sectiunea A - Agricultura (1,3%) si sectiunea L - Tranzactii imobiliare (1,3%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Olanda, 4,5% se regasesc in sectiunea C - Industria prelucratoare, 2,1% in sectiunea J - Informatii si comunicatii si 1,3% in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor.

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Franta domina in sectiunea C - Industria prelucratoare (4,6%), in sectiunea G - Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor (2,4%), in sectiunea J - Informatii si comunicatii (1,1%) si in sectiunea K - Intermedieri financiare si asigurari (1,1%).

Sursa: INS
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Numarul grupurilor de intreprinderi a crescut cu 15,5%. Ce arata raportul INS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016