keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Din 1 ianuarie 2024 firmele au obligatia de a majora salariile angajatilor platiti cu salariul minim mai mult de 24 de luni

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 08 Ian. 2024
Din 1 ianuarie 2024 firmele au obligatia de a majora salariile angajatilor platiti cu salariul minim mai mult de 24 de luni
Tags: salariu minim, majorare salariu minim

Inspectia Muncii reaminteste ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, angajatorii au obligatia de a majora salariile angajatilor platiti cu salariul minim mai mult de 24 de luni, atat pentru contractele cu norma intreaga, cat si pentru cele cu timp partial.

Conform datelor la zi, extrase din REVISAL, de aceasta prevedere legala vor beneficia 406.293 de salariati la nivel national. 

 

Obligatia introdusa in Codul Muncii in anul 2021, odata cu intrarea in vigoare a O.U.G. nr.142/2021, prevede ca: 

 

” (2^1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe ?ara garantat in plata stabilit in condi?iile alin. (1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe ?ara garantat in plata. 

(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplica ?i pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe ?ara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022”. 

 

Institutia precizeaza ca perioada de 24 de luni se calculeaza incepand cu 1 ianuarie 2022. Astfel, tuturor salariatilor angajati cu salariul minim pe economie, anterior anului 2022, trebuie sa li se mareasca salariul de baza incepand cu 01.01.2024. Pentru salariatii angajati dupa data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajarii, urmand ca aceea sa fie data de la care trebuie majorat salariul. 

 

Majorarea nivelului salariului de baza se va negocia cu fiecare salariat care indeplineste conditia de vechime, iar rezultatul se va concretiza prin incheierea unui act aditional, semnat de ambele parti, avand in vedere ca un contract individual de munca poate fi modificat doar in baza prevederilor legale sau prin acordul par?ilor 

 

Pentru ducerea la indeplinire a acestor prevederi legale, angajatorii vor avea in vedere nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin act normativ. 

 

IMPORTANT: Modificarea salariului de baza se inregisteaza si se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii, conform prevederilor H.G. nr.905/2017.


Sursa: Inspectia Muncii

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016