Tags: og 4/2017, contributii, salariu minim
In cazul urmator, stabilim ce prevederi se aplica in ce priveste OG 4/2017 referitor la plata CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru persoanele care nu realizeaza venituri cumulate intr-o luna la nivelul salariului minim pe economie.
Iata raspunsul specialistului:
Prevederile OG nr. 4/2017 sunt in vigoare. Potrivit art. 140 alin. (3) si art. 158 alin. (3) din Codul fiscal, in cazul castigului lunar brut, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Prin OMFP nr. 2343 din 31 august 2017 s-a aprobat procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Daca pana la publicarea OMFP nr. 2343/2017, notiunea de contract activ nu era definita, neregasindu-se mentionata decat in Revisal, art. 3 din acest act normativ precizeaza ca „prin perioada in care contractul individual de munca este activ se intelege perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara/Numarul de
zile lucratoare in luna) x Numarul de zile lucrate in luna."
In vederea aplicarii art. 140 alin. (2) si 158 alin. (3) din Codul fiscal, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al celor doua contributii datorate de angajator va fi asadar, salariul minim brut pe tara in vigoare in luna respectiva (1.450 lei), corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca venitul brut realizat se situeaza sub nivelul salariului minim brut pe tara, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
In anexa la OMFP nr.2343/2017, este prezentat modelul declaratiei, pe care il redam in continuare:
DECLARATIE
Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii prevazute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare,
subsemnatul/subsemnata …………………………………………domiciliat(a) in………………………….. str ………….....nr. …….., bl ……, sc……, ap……, judetul/sectorul ………., legitimat(a) cu B.I./C.I. seria ……….nr…………. , CNP……………………………
declar pe propria raspundere urmatoarele:
In cursul lunii ………………….am realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
Data
……………….
Semnatura
Asadar, decalratia trebuie intocmita lunar.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Venituri obtinute de un artist nerezident. Aspecte fiscale
Intrebare:
Artist roman (cantaret jazz) cu rezidenta fiscala in Elvetia, are concerte in RO si cum nici o firma de stat din RO-filarmonica, Primarie, etc. (cu mici exceptii) nu doreste o colaborare cu o asociatie din CH, pentru a evita complicatiile fiscale, artistul este platit pe drepturi de autor prin retinere la sursa. Poate fi virata suma neta intr-un cont din RO? In acest caz trebuie facut un NIF si declarata suma in D212?
Sau recomandati ca suma neta sa se vireze intr-un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Calcul impozit, cas, cass PFA
Intrebare:
Un Pfa Cabinet Individual de Psihologie, prezinta urmatoarea situatie la 31.12.2024:
-Venituri brute = 279.929 lei
-Total Cheltuieli = 106.454 lei. In totalul cheltuielilor de 106.454 lei, am cuprins si:13.901 lei cheltuieli cu reparatii auto, 13.900 lei cheltuieli cu combustibilul, 7.499 lei impozitul pe venit achitat in anul 2024 pentru anul 2023 si 2048 CASS.
PFA-ul a achizitionat in luna februarie un autoturism folosit atat in scop...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Calcul scutire profit reinvestit
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu calculul impozitului pe profit al fiecarui trimestru in situatia de mai jos:
1. Profit contabil la 31.03.2024 = 100.000 lei
Cheltuieli nedeductibile 10.000 lei
Investitii in active in trim 1 - 2024 pentru care se poate aplica scutirea privind profitul reinvestit = 300.000 lei
2. Pierdere contabila la 30.06.2024 = 50.000 lei
Cheltuieli nedeductibile in trim 2 = 0 lei
Investii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Solicitare bani pentru bilet transport persoana
Intrebare:
Baza legala restituire bani fara incheiere de contract.
Am cumparat un bilet Brasov - Maastricht (autocar) fara sa inchei vreun contract de anulare si din motive personale nu mai pot calatori. Agentia nu doreste sa-mi returneze banii.
Rezervarea a fost facuta telefonic nu am folosit rezervarea online unde as fii putut vedea ca pierd banii daca anulez. Am rezervat in 02.05.2025, iar plecarea este in 08.05.2025.
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<