Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile. Procedura de reducere a normei de venit a fost reglementata prin OANAF 2204/2015.
Pot fi asimilate fenomenelor meteorologice nefavorabile dezastrele naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, inundatiile, ploaia abundenta, seceta, precum si a celor produse de animalele salbatice, daca sunt indeplinite, cumulativ. Reducerea normei de venit se poate efectua doar daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) venitul net se stabileste pe baza de norme de venit;
b) pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevazuta la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din cadrul unei unitati administrativ-teritoriale;
c) persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica a depus formularul 221
"Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit".
In cazul distrugerii ori vatamarii culturilor agricole, plantatiilor ori a rodului viilor, plantatiilor pomicole, de hamei si de arbusti fructiferi, pieirii animalelor, pasarilor si familiilor de albine persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica trebuie sa depuna Formularul "Cerere pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale" la unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia s-a intamplat evenimentul, in cel mai scurt timp de la data producerii acestuia. In cazul pagubelor care privesc efective de animale, pasari sau familii de albine, la cerere se anexeaza si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit, in care se precizeaza ca pieirea s-a datorat efectelor produse de fenomene meteorologice nefavorabile. Cererea se depune pentru toate suprafetele afectate si animalele pierite, detinute pe raza unei unitati administrativ- teritoriale.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Pentru a solicita reducerea venitului anual, persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica depune la organul fiscal competent formularul "Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit". La cerere se anexeaza procesul-verbal/procesele-verbale de constatare si evaluare a pagubelor, din care rezulta pierderea inregistrata, pe categorii de produse vegetale/categorii de animale si pe localitati.
In situatia in care sunt indeplinite conditiile organul fiscal competent procedeaza la reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit. Organul fiscal calculeaza/recalculeaza venitul net anual, impozitul pe venitul din activitati agricole si emite formularul 260 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale".
In situatia recalcularii impozitului pe venitul din activitati agricole, organul fiscal modifica decizia anterioara. In aceasta situatie, decizia de impunere cuprinde atat sumele stabilite anterior, cat si sumele rezultate in urma reducerii venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.
Decizia de impunere se comunica contribuabilului. In termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei de impunere, compartimentul cu atributii privind gestionarea declaratiilor fiscale - persoane fizice procedeaza la inregistrarea in evidenta fiscala a datei comunicarii, precum si la transferul debitelor catre compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori.
In situatia in care, pe baza documentelor prezentate, organul fiscal constata ca nu sunt indeplinite conditiile cererea privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit, cererea se respinge iar organul fiscal emite formularul "Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit" pe care o comunica contribuabilului.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Venituri obtinute pe teritoriul Romaniei. Cine trebuie sa depuna declaratia 200?Declaratia privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venitNoi masuri fiscale reglementate printr-un proiect MFP: o mai buna comunicare cu ANAFANAF modifica modelul si continului formularului 204. Care este termenul de depunere pentru anul 2021?Noua actualizare disponibila pentru Declaratia 204Ultimele articole
Venituri din mai multe surse in 2022. In aceasta situatie se calculeaza CASS?Declaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaDeclaratia Unica in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/2022Declaratia Unica in 2023: Prin Ordinul 2541/2022 a fost publicat noul model de formularDividende peste 24 salarii minime. Care este baza de calcul a CASS in 2023?Articole similare
Documentar fiscal: Reducerea normei pentru venitul dintr-o activitate agricola in cazul in care s-au inregistrat pierderiZoom fiscal: REDUCEREA NORMEI DE VENIT pentru activitati agricole din cauza pierderilor produse de calamitati naturale la culturile agricole sau efectivele de animaleProiect de ordin al presedintelui ANAF privind aprobarea procedurii de reducere a normei de venit, in cazul activitatilor agricoleArticole similare
Fuziunea prin absorbtie intre doua societati. Care sunt aspectele contabile si fiscale de care tinem cont?Model de DECIZIE de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a obligatiilor bugetare principale (proiect de Ordin)Norma de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditareaNoi norme fiscale: Sigiliile aplicate de Directia AntifraudaGuvernul a aprobat! Persoanele care nu au calitatea de pensionar vor putea sa plateasca retroactiv contributia la sistemul public de pensii pentru cel mult 6 aniUltimele articole
Societatile de tip SRL-D pot ramane la plata impozitului micro din 2023 daca nu au angajati?Eroare privind anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA. Ce consecinte fiscale exista?Procedura necesara contribuabililor care vor sa renunte la esalonarea la plataImpozit retinut pentru dividende distribuite in luna decembrie 2022. Plata in anul 2023Cum se determina impozitul pe profit pentru trimestrul III 2021
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"