Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a aprobat recent printr-o noua Ordonanta de Urgenta cadrul normativ care sa duca la rezolvarea problemelor semnalate pe piata asigurarilor RCA. Actul normativ permite stabilirea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, pe o perioada de sase luni, a unui tarif RCA de referinta aplicat atat persoanelor fizice, cat si juridice.
Aceasta Ordonanta a fost data avand in vedere imprejurarile exceptionale manifestate prin dezechilibru major intre cerere si oferta, respectiv disfunctionalitatea evidenta a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania. Astfel, Guvernul Romaniei impreuna cu Consiliului Concurentei au considerat necesara instituirea unui mecanism de control al pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, manifestat in prima etapa, prin stabilirea de catre ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA."Vrem, prin aceasta Ordonanta de Urgenta, sa asiguram cadrul juridic, clar definit, pentru ca aceasta problema sa poata sa fie rezolvata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care are aceasta responsabilitate", a explicat premierul Dacian Ciolos.
Ordonanta de Urgenta privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule tine cont de directivele europene in materie, de experienta altor state membre in ceea ce priveste reglementarea acestei asigurari, precum si de propunerile formulate de asociatiile profesionale si patronale ale asiguratorilor si transportatorilor auto.
Potrivit actului normativ, in calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienti de majorare si/sau corectie si alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. in cazul in care asiguratorii RCA vor dori sa introduca si alti indicatori de evaluare a riscului, acestia o pot face cu respectarea reglementariilor in vigoare.
Autoritatea de Supraveghere Financiara va stabilli tarife de prima maxime in cel mult 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a prezentei Ordonante de Urgenta.
Ulterior perioadei in care tariful de prima va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere va calcula un tarif de referinta pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a platilor de daune achitate de catre asiguratori si raportate la frecventa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.
ASF va publica tarifele de referinta, dauna medie si frecventa statistica a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. Totodata, pentru a asigura premisele unei piete functionale, ASF va realiza o analiza a efectelor acestor masuri in piata asigurarilor RCA si va intocmi un raport ce va fi inaintat Consiliului Concurentei.
Potrivit Ordonantei de Urgenta, contractul RCA se incheie pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului sau pe perioada imobilizarii vehiculului.
Pentru o mai mare transparenta, asiguratorul RCA are obligatia sa notifice asiguratii, la solicitarea acestora, in ceea ce priveste modul de calcul al primei de asigurare. Pot fi cerute informatii despre modalitatea de stabilire a primei, datele statistice in baza carora este stabilita aceasta sau raportul actuarial care sta la baza determinarii tarifului de prima.
Totodata, asiguratorul RCA are obligatia deschiderii dosarului de dauna la data inregistrarii avizarii de dauna.
Sursa: MFP
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Tarifele RCA se plafoneaza pe o perioada de 6 luni, la un nivel stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiara":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noutati privind asigurarea obligatorie de raspundere civila
Mai multe articole despre Contractul rca
Articole similare
Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Regimul fiscal al asigurarilor voluntare de sanatateFondul Monetar International recomanda majorarea CASS si a cotei unice de impozitareEditorial - Tara lui Paducel-vodaOrdinul CNAS nr. 98/2015 - aprobarea procedurii de eliberare, a modalitatii de suportare a cheltuielilor aferente producerii si distributiei cardului duplicatNoutati legislatie Fiscala 27-31 octombrie 2008 - Monitorul OficialUltimele articole
Ordinul 1818/2020. Eliberarea si durata concediilor medicale in contextul epidemiologic actualLegea 188/2020. Noi locuri de munca incadrate in categoria celor cu conditii speciale. Precizari CNPPRecuperarea si reglarea indemnizatiei de concediu de odihna necuvenit. Baza legalaOUG nr.55/2020: Acordare concedii medicale, pensii de urmas si de invaliditate pe perioada starii de urgentaSalariat in izolare fara certificat medical. Consecinte
Mai multe articole despre asiguratii
Articole similare
Noutati legislatie Fiscala 30 iunie - 04 iulie 2008 - Monitorul OficialMFP modifica legislatia RCA (proiect de lege)Noutati legislatie Fiscala 10-14 noiembrie 2008 - Monitorul Oficial
Mai multe articole despre asiguratorul rca
Articole similare
Regim activitati independente in noul Cod fiscal 2016Cotizatii si taxe in 2014 pentru auditorii financiari. Care sunt noile prevederi?MFP: Principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale (Ordin nr. 3781/2019)Proiect: Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2018Noul proiect de lege privind redresarea institutiilor de credit si a firmelor de investitiiUltimele articole
Tratament CONTABIL si FISCAL pentru acordarea voucherelor de vacanta, pensia facultativa si asigurarile voluntare de sanatateASF modifica prevederile legislative pentru facilitarea investitiilor onlineGuvernul a adoptat proiectul de lege care reglementeaza cadrul legal privind infiintarea pensiilor ocupationaleSistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019. Analiza zilei cu Irina DumitrescuAbonamente medicale. Competenta organelor fiscale
Mai multe articole despre autoritatea de supraveghere financiara

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"