Tags: legea188/2020, locuri de munca in conditii speciale
Casa Nationala de Pensii Publice transmite, printr-un comunicat de presa, informatii cu privire la intrarea in vigoare a Legii nr.188/2020, prin care noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale, in intelesul Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Sunt avute in vedere urmatoarele activitati din sectorul constructii nave pentru personalul care isi desfasoara activitatea in urmatoarele activitati specifice: control nedistructiv cu radiatii ionizante, izolare cu vata minerala, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudura, montare/demontare schele, lacatuserie montaj, tubulatura montaj, polizare montaj, mecanica montaj, electrica montaj.
Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, informatiile preluate din declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precum si din declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, prevazuta de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie elementele pe baza carora se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si punctajul anual pentru asiguratii sistemului public de pensii.
Perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati in locurile de munca de mai sus si care - conform legislatiei anterioare – au fost incadrate in grupa I de munca, este asimilata stagiului de cotizare realizat in conditii speciale de munca.
Beneficiile acestor dispozitii sunt:
Reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat cel putin 25 de ani activitati in locurile de munca mai sus mentionate;
Utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat in aceste conditii.
Varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 50 ani pentru femei si 52 de ani pentru barbati in cazul persoanelor care au desfasurat cel putin 25 de ani in locurile de munca mai sus mentionate.
Cine poate beneficia de dispozitiile acestui act normativ?
Persoanele care solicita deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrarii in vigoare a actului normativ in discutie si care au desfasurat activitatile mentionate mai sus;
IMPORTANT!
Pentru recunoasterea acestor perioade ca fiind lucrate in conditii speciale persoana interesata trebuie sa depuna adeverinta eliberata de angajatorul la care a lucrat sau, dupa caz, de catre detinatorul legal al arhivelor acestuia;
Modelul adeverintei poate fi descarcat
aici.
De asemenea, prin Legea nr. 188/2020 s-au modificat si prevederile art. 105 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora, prin derogare de la prevederile Codului civil referitoare la termenul de prescriptie, drepturile de pensii stabilite/recalculate in conditiile legii, se platesc de la data acordarii inscrisa in decizia emisa de casa teritoriala de pensii, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.
Prevederile art.107 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, au ramas nemodificate.
Astfel, in situatia sumelor acordate urmare revizuirii drepturilor de pensie in baza art. 107 alin. (1) si (1^1) plata se face in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Societate prestatoare de servicii de transport alternativ doreste sa colaboreze cu soferi care au fie autoturism propriu fie utilizeaza autoturismul pus la dispozitie de societate. Care este forma legala/corecta de colaborare a societatii cu soferii? Poate incheia contracte de munca cu norma de 8 ore /zi si in acelasi timp contracte de colaborare pentru veniturile obtinute saptamanal din activitatea de transport? Poate colabora in baza contractului de prestari servicii cu soferi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un salariat este angajat cu contract individual de munca cu norma intreaga, 40 ore pe saptamana, program INEGAL Salariatul vine la lucru marti,miercuri si joi 7 ore, vineri 13 ore si sambata 6 ore, program specificat in CIM. In Revisal a fost trecut CIM cu norma intreaga, 40 ore/saptamana, INEGAL. Salariul este negociat fix pe luna, nu pe ora. In luna septembrie 2024 are lucrate 160 ore(norma fiind de 168). Am verificat luna octombrie 2024, va avea 181 ore lucrate(norma fiind de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Conducerea societatii doreste ca la 30.09.24 sa distribuie dividende interimare. Nota contabila cu inregistrarea 463 = 456 trebuia cuprinsa in evidenta contabila pentru luna septembrie 2024 pentru a fi evidentiate conturile 463 si 456 in bilantul interimar aferent trim. III 2024 sau la data hotararii AGA din data de 01.10.2024, avand in vedere reglementarile OMFP nr. 3.067 din 10.09.2018 pentru completarea unor reglementari contabile la OMFP nr. 1802 din 2014, sectiunea 4.13.6 pct....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un PFA platitor de TVA la trimestru cu contract de comodat pe autoturism in care deduce 50% din combustibil si reparatii si contract de comodat pentru sediu prin care deduce din utilitati 1/3, atat cat a declarat la momentul infiintarii PFA ca va folosi pentru activitate.
In contabilitate are urmatoarea situatie:
- facturi de telefon pe numele propriu, achitate din contul PFA si din contul personal
- facturi utilitati pe numele sotiei,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O casa de amanet urmeaza sa depaseasca plafonul pentru TVA. La ce operatiuni va colecta TVA? Veniturile sunt compuse din comisionul de amanet si din vanzarea bunurilor depuse cu titlu de gaj pentru imprumuturi si nerecuperate de imprumutati.
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra are sediul social in sectorul 2 si un punct de lucru in judetul Ilfov. La sediul social lucreaza aproximativ 30 de angajati, iar la punctul de lucru aproximativ 10 angajati. Managementul societatii a decis modificarea domiciliului fiscal din sector 2 in Jud. Ilfov, fara a efectua formalitati si la Registrul Comertului de schimbare a sediului social, care se doreste sa ramana in sector 2. Am depus declaratia 700 prin care am solicitat modificarea sediului fiscal. Va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<