Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Klaus Iohannis: Avem nevoie de o guvernare care sa intervina din ce in ce mai putin in activitatea economica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 05 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: activitate economica, afaceri, birocratie, mesaj, iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, in urma cu aproximativ o saptamana, un mesaj prin care critica mecanismul birocratic din Romania, amintind ca avem nevoie de o guvernare care sa intervina din ce in ce mai putin in activitatea economica.

 "Interactiunea cu administratia publica ajunge sa fie o provocare, insa nu de astfel de provocari are nevoie economia noastra. A face afaceri in Romania nu trebuie sa fie o aventura, ci un lucru firesc, o optiune care sa aduca, in mod firesc, bunastare", a declarat Iohannis in mesajul mesajul citit de consilierul prezidential Cosmin Marinescu la a 13-a editie a editii a Topului National al Firmelor Private.

"O economie antreprenoriala este o economie a liberei intreprinderi, iar un mediu de afaceri performant este indiciul prosperitatii. Tocmai de aceea, activitatea dumneavoastra trebuie sa fie continuu incurajata, si nu ingreunata, de cei care dispun de parghiile necesare. Avem nevoie de o guvernare care sa intervina din ce in ce mai putin in activitatea economica, iar atunci cand intervine sa o faca stimulativ si nediscriminatoriu. Nu trebuie sa mergem mult in urma in istoria recenta, pentru a intelege ca statul este un prost gestionar in economie, caci economia de piata se face cu proprietate privata legitima si libera concurenta", a declarat Iohannis, prin intermediul aceluiasi mesaj citat de HotNews.ro.

Iata care a fost mesajul integral, potrivit sursei amintite:

Doamnelor si domnilor,

Felicitari, in primul rand, tuturor intreprinzatorilor aflati astazi aici! Felicitari pentru curajul de a va asuma riscuri, pentru capacitatea de a transforma idei in afaceri de succes, pentru ambitia de a va confrunta cu exigentele pietei! Dumneavoastra sunteti cei care creati locuri de munca, cei care incurajati inovatia si schimbarea, dand Romaniei impulsul antreprenorial de care are atat de multa nevoie.

Evenimentul dumneavoastra celebreaza initiativa privata, valorile economiei de piata si importanta intreprinzatorilor pentru progresul economic. Ma bucur ca succesul si performanta sunt recunoscute si rasplatite in cadrul unor astfel de initiative, astfel incat modelele de succes sa devina, in curand, mai degraba regula decat exceptiile economiei romanesti.

O economie antreprenoriala este o economie a liberei intreprinderi, iar un mediu de afaceri performant este indiciul prosperitatii. Tocmai de aceea, activitatea dumneavoastra trebuie sa fie continuu incurajata, si nu ingreunata, de cei care dispun de parghiile necesare. Avem nevoie de o guvernare care sa intervina din ce in ce mai putin in activitatea economica, iar atunci cand intervine sa o faca stimulativ si nediscriminatoriu. Nu trebuie sa mergem mult in urma in istoria recenta, pentru a intelege ca statul este un prost gestionar in economie, caci economia de piata se face cu proprietate privata legitima si libera concurenta.

Potrivit studiilor dumneavoastra, stim ca doar circa 20% dintre IMM-uri considera ca mediul de afaceri este unul favorabil. stim ca va confruntati cu probleme, cu neajunsuri financiare si de ordin institutional, ca interactiunea cu statul este costisitoare si implica sute de ore consumate anual in fata ghiseelor. Pentru dumneavoastra, interactiunea cu administratia publica ajunge sa fie o provocare, insa nu de astfel de provocari are nevoie economia noastra. A face afaceri in Romania nu trebuie sa fie o aventura, ci un lucru firesc, o optiune care sa aduca, in mod firesc, bunastare.

Tocmai de aceea, imbunatatirea calitatii institutionale a mediului de afaceri este esentiala. Avem nevoie de mai putina birocratie si mai multa transparenta in interactiunea dintre economie si stat, de mai putina graba si de mai multa responsabilitate atunci cand vine vorba de adoptarea politicilor economice, de mai putine piedici si de mai multa concurenta, ca principiu general pe care sa se bazeze economia Romaniei.

In acest sens, de exemplu, nu doar nivelul impozitelor este elementul esential pentru oamenii de afaceri, ci si - sau mai degraba - dificultatea de a le plati si timpul consumat cu hatisul birocratic. Dumneavoastra trebuie sa alocati mai putina energie, mai putin timp si mai putini bani in interactiunea cu statul, pentru a putea dedica toate aceste resurse afacerii pe care o conduceti.

Sectorul IMM-urilor este exponentul cel mai elocvent al capitalului romanesc, promotor al stabilitatii si dezvoltarii. Tocmai de aceea, orice guvernare trebuie sa aiba o strategie bine definita, concreta si eficienta pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii. Asa cum am sustinut si in cadrul programului meu prezidential, aici este sursa dezvoltarii clasei de mijloc, cea care reprezinta coloana vertebrala a oricarei natiuni, iar Romania trebuie sa isi indrepte, cat mai rapid, aceasta coloana vertebrala.

Salutam, in egala masura, prezenta reprezentantilor marilor companii, cele care investesc o parte importanta din profituri in activitati de cercetare-dezvoltare, care ofera locuri de munca stabile si bine platite si genereaza o mare parte din fluxurile comerciale externe. Dincolo de politica subventiilor si a ajutoarelor de stat, solutia reala pentru sustinerea acestor companii trebuie cautata, intai de toate, in logica pietei concurentiale. in acest context concurential, companiile mari si firmele mici se sustin reciproc, pe criteriile pietei si ale performantei economice.

in incheiere, felicit aceasta initiativa a Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si a celorlalti organizatori, de a aduce in fata publicului povesti de succes ale antreprenoriatului romanesc, in cadrul unui astfel de eveniment de referinta. Iar dumneavoastra, celor care sunteti personajele principale ale acestor succese economice, va urez sa aveti, in continuare, si mai mult succes in ceea ce veti intreprinde!"
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016