Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

UE si SUA incheie un parteneriat de importanta istorica privind comertul cu produse ecologice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: uniunea europenea, comert produse ecologica, parteneriat sua

Uniunea Europeana si Statele Unite au anuntat ca, incepand cu 1 iunie 2012, produsele ecologice certificate in UE sau in SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste doua regiuni. Acest parteneriat intre cei mai mari doi producatori de produse ecologice din lume va pune bazele unei constructii solide care va promova agricultura ecologica, contribuind la dezvoltarea acestui sector, la crearea de locuri de munca si sprijinirea intreprinderilor la nivel global.



In total, sectorul produselor ecologice din Statele Unite si din Uniunea Europeana valoreaza impreuna aproximativ 40 de miliarde de euro, cifra care se amplifica de la an la an.

Scrisorile oficiale de instituire a parteneriatului au fost semnate la 15 februarie 2012 in Germania, la Nürnberg, de dl Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, de dna Kathleen Merrigan, secretar-adjunct in Ministerul Agriculturii din SUA si de ambasadorul Isi Siddiqui, negociatorul-sef pentru agricultura din cadrul Reprezentantei Comerciale a SUA. Ceremonia de semnare a avut loc la Targul Mondial de Produse Ecologice BioFach, cea mai mare manifestare de acest fel din intreaga lume.

"Acordul are o dubla valoare adaugata. Pe de o parte, agricultorii si producatorii de alimente ecologice vor avea acces mai usor, cu mai putina birocratie si mai putine costuri, la pietele din SUA si din UE, ceea ce va duce la consolidarea competitivitatii acestui sector. in plus, creste nivelul transparentei standardelor aplicabile produselor ecologice si gradul de incredere al consumatorilor, precum si capacitatea lor de a recunoaste alimentele si produsele noastre ecologice", a afirmat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos. "Acest parteneriat reprezinta un important pas inainte, care confera o noua dimensiune relatiilor de cooperare dintre UE si SUA in domeniul comertului cu produse agricole."

"Acest parteneriat stabileste legaturi intre fermierii si companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului care activeaza in sectorul produselor ecologice, deschizand o gama larga de oportunitati de piata", a afirmat secretarul-adjunct in Ministerul Agriculturii din SUA, Kathleen Merrigan. "Este o victorie pentru economia americana si pentru strategia de ocupare a fortei de munca promovata de presedintele Obama. Acest parteneriat va deschide noi piete pentru fermierii si crescatorii de animale americani, va crea mai multe oportunitati pentru intreprinderile mici si va imbunatati oferta de locuri de munca pentru cetatenii americani care activeaza in sectoare precum ambalarea, transportul si comercializarea produselor ecologice."

"Este vorba despre un pas inainte semnificativ in ceea ce priveste consolidarea relatiilor noastre comerciale bilaterale", a adaugat ambasadorul Isi Siddiqui. "Am convingerea ca acest parteneriat va facilita si va stimula schimburile comerciale cu produse agricole intre Uniunea Europeana si Statele Unite si va conduce la crearea mai multor locuri de munca in acest sector important atat pentru America, cat si pentru Europa."

Anterior, cultivatorii si companiile care doreau sa comercializeze produse de ambele parti ale Atlanticului trebuiau sa obtina certificate de conformitate tinand seama de doua standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, controalelor si demersurilor birocratice. Acest parteneriat elimina bariere importante, in special pentru producatorii mici si mijlocii din sectorul produselor ecologice. Toate produsele care indeplinesc conditiile parteneriatului pot fi comercializate si etichetate ca alimente, carne, cereale sau vinuri ecologice certificate.

Pana la concretizarea demersului prin anuntul de astazi, ambele parti au realizat audituri pentru a se asigura ca programele lor sunt compatibile din perspectiva reglementarii, a masurilor de control al calitatii, a cerintelor de certificare si a practicilor de etichetare.

Desi exista mici diferente intre normele din SUA si cele din UE in domeniul agriculturii ecologice, ambele parti au hotarat la nivel individual ca programele lor sunt practic echivalente, cu exceptia interdictiei referitoare la utilizarea antibioticelor. Reglementarile Ministerului Agriculturii din SUA (USDA) privind agricultura ecologica interzic utilizarea antibioticelor, cu exceptia cazului in care se incearca controlarea infectiilor bacteriene invazive (focul bacterian) care afecteaza livezile ecologice de mere si pere. Reglementarile UE privind agricultura ecologica permit utilizarea antibioticelor doar pentru tratarea animalelor infectate. in temeiul acestui parteneriat, nu este permisa utilizarea antibioticelor din niciun motiv, fapt care trebuie verificat de catre agentii de certificare.

In plus, toate produsele care fac obiectul schimburilor comerciale in temeiul acestui parteneriat trebuie transportate cu un certificat de export pentru produse ecologice. Acest document trebuie sa indice locul de productie, sa identifice organizatia care a certificat produsul ecologic, sa verifice daca nu au fost folosite substante si metode interzise, sa certifice daca termenii parteneriatului au fost respectati si sa asigure trasabilitatea produselor care fac obiectul schimburilor comerciale.

Ambele parti si-au luat angajamentul de a se asigura ca toate produsele ecologice care vor face obiectul schimburilor comerciale respecta termenii parteneriatului si ca acestea isi mentin integral proprietatile ecologice pe traseul de la ferma la punctul de vanzare. Directia Generala Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene si "Programul National privind Produsele Ecologice" (National Organic Program) din cadrul Ministerului Agriculturii din SUA - care supravegheaza toate produsele ecologice din SUA - isi vor asuma importante roluri de supraveghere.

Statele Unite si Uniunea Europeana vor continua sa poarte discutii la intervale regulate si isi vor revizui reciproc si periodic programele, pentru a verifica respectarea termenilor parteneriatului. Cele doua parti vor demara o serie de initiative de cooperare in vederea promovarii produselor ecologice si vor aborda subiecte importante precum bunastarea animalelor. Ambele programe vor consta dintr-un schimb permanent de informatii tehnice si bune practici, pentru a asigura integritatea culturilor si a sistemelor ecologice de productie animala.

In prezent, acest acord vizeaza doar produsele exportate din si certificate in Statele Unite sau Uniunea Europeana.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "UE si SUA incheie un parteneriat de importanta istorica privind comertul cu produse ecologice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016