keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

PFA: Deductibilitatea cheltuielilor cu autoturismul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mar. 2010
Tags: pfa, contract de comodat, codul fiscal

Intrebare:In cazul unui PFA, ca urmare a incheierii unui contract de comodat privind utilizarea unui autoturism in interesul firmei, cheltuiala cu asigurarea obligatorie si cea facultativa sunt ...

Intrebare:

In cazul unui PFA, ca urmare a incheierii unui contract de comodat privind utilizarea unui autoturism in interesul firmei, cheltuiala cu asigurarea obligatorie si cea facultativa sunt deductibile din punct de vedere fiscal. Daca da, care este temeiul legal?

Solutie oferita de

Potrivit art. 48 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net din activitati independente (ca PFA) se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

In venitul brut al PFA veti include toate veniturile in bani si in natura, din acesta admitandu-se la deducere numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.


Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile unei PFA efectute in scopul realizarii veniturilor pentru a putea fi deduse sunt:

a) sa fie efectuate in interesul direct al activitatii;
b) sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;
c) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

O conditie suplimentara pentru deductibilitatea cheltuielilor a PFA se refera la cheltuielile cu primele de asigurare aferente activelor. Acestea pentru a putea fi deduse de catre PFA trebuie sa fie efectuate pentru active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii sau pentru active ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul.

Daca in ceea ce priveste cheltuielile PFA cu functionarea si intretinerea aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, acestea sunt cheltuieli deductibile pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii, in baza pct 38 din Normele metodologige pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal, in ceea ce priveste primele de asigurare, art. 48 alin. (7) lit. d) din Codul fiscal precizeaza in mod expres ca sumele reprezentand cheltuieli cu primele de asigurare altele decat cele care privesc activele corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii sau activele care servesc drept garantie bancara pentru creduitele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul sunt considerate pentru persoana fizica autorizata drept cheltuieli nedeductibile.

Asadar, primele de asigurare privind asigurarea autovehiculului care face obiectul contractului de comodat nu reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit pentru PFA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016