keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la serverele ANAF (Proiect de Ordin)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: case de marcat, conectarea caselor de marcat la serverele anaf, proiect de ordin

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere Proiectul de Ordin al presedintelui ANAF privind aprobarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al ANAF - publicat in data de 10.06.2020.

Conform referatului de aprobare, procedura de conectare consolideaza parghiile folosite de Agentie in manifestarea eforturilor sale constante de a-si indeplini atributiile ce ii revin conform dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 250/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum definirea, dezvoltarea, implementarea, furnizarea si operarea serviciilor specifice pentru contribuabili si culegerea, verificarea, prelucrarea si arhivarea datelor si informatiilor fiscale necesare desfasurarii activitatii.

Conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF are ca scop si incurajarea conformarii voluntare a contribuabililor prin modernizarea si furnizarea de servicii menite sa le faciliteze indeplinirea obligatiilor fiscale, dar si obtinerea de informatii relevante pentru intreprinderea de analize de risc in vederea identificarii atat a unor potentiale riscuri, cat si a contribuabililor care prezinta risc ridicat din punctul de vedere al administrarii fiscale si vamale.

De asemenea, conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale si colectarea datelor fiscale inregistrate de acestea va asigura detinerea unei evidente complete si corecte a aparatelor de marcat electronice fiscale aflate in piata, a operatiunilor economice derulate prin intermediul acestora si va imbunatati relatia cu contribuabilii, prin cresterea calitatii serviciilor care le sunt destinate, concretizata in rapiditatea, consecventa si acuratetea raportarii datelor transmise catre sistemul informatic. 

Extras din Proiectul de Ordin:

ORDIN NR. 
privind aprobarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 

In temeiul: 
• art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si 
• art. 3^1 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, 

avand in vedere avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin adresa nr. ..................... din ...................., 

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul:

ORDIN 

Art. 1
Se aproba procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prevazuta in anexa nr. 1 la prezentul ordin. 

Art. 2

Obligatia de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala revine operatorilor economici prevazuti la art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Art. 3

(1) Conectarea prevazuta la art. 1 se realizeaza pe categorii de contribuabili, incepand cu data de 1 iulie 2020 cu respectarea urmatoarelor termene:

a) pana la data de 30 septembrie 2020 operatorii economici incadrati in categoria marilor contribuabili;
b) pana la data de 31 ianuarie 2021 operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii si mici. 
c) operatorii economici care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 februarie 2021, la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal. 

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale instalate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice au obligatia completarii si transmiterii declaratiei prevazuta in anexa nr. 2 la prezentul ordin cu respectarea urmatoarelor termene: 

a) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit a), pana la data de 30 septembrie 2020.
b) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit b), pana la data de 31 ianuarie 2021. 
c) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit c), in termen de 2 zile lucratoare de la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal. 

(3) Categoriile de informatii cuprinse in declaratia prevazuta la alin. (2) sunt detaliate in anexa nr. 2 la prezentul ordin.

(4) Declaratia prevazuta la alin. (2) se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe site-ul ANAF in sectiunea Descarcare Declaratii si se depune in format PDF, cu fisier XML atasat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. 

(5) Operatorii economici care depun declaratia prevazuta la alin. (2) isi vor indeplini obligatiile declarative privind datele fiscale inregistrate de aparatele de marcat electronice fiscale cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (3) sau, dupa caz, ale art. 3 alin. (1) din procedura de transmitere a datelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), dupa caz, respectiv cele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si c) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, catre Agentia Nationala de 3 Administrare Fiscala, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 627/2018. 

Art. 4

Directia generala de informatii fiscale, Directia generala coordonare control fiscal, Directia generala antifrauda fiscala, directiile generale regionale ale finantelor publice si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si unitatile subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. 

Art. 5

Anexa nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin. Art. 6 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 

Art. 1 
(1) Operatorii economici care utilizeaza aparatele de marcat electronice fiscale instalate in zone deservite de retele de comunicatii electronice au obligatia trecerii aparatelor din regimul de functionare cu profil 0, la regimul de functionare cu profil 1.

(2) Trecerea la profilul 1 se face prin importul certificatului digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, urmat de importul unui fisier XML prevazut la sectiunea II. 10 din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 pentru descrierea profilurilor prevazute la art. 22 pct. J lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, structura XML a mesajelor de activare a acestora, structura XML a fisierelor prevazute la art. 22 pct. J lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, precum si categoriile de URL-uri utilizate in schimbul de informatii cu sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 si care contine in mod obligatoriu urmatoarele categorii de informatii: 

a) Tipul profilului: 1; 

b) Intervalul in minute, parametrul nrM prevazut in sectiunea II.10 din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de
Administrare Fiscala nr. 146/2018, la care aparatul de marcat electronic fiscal incearca conectarea, folosind un canal de comunicatie criptat de tip https cu protocol TLS, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in vederea transmiterii datelor prevazute la art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/ 2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; 

c) Valoarea 1 a parametrului rapZ din sectiunea II.10 din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 care presupune transmiterea informatiilor prevazute de art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/ 2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, imediat dupa generarea raportului fiscal de inchidere zilnica. 
d) URL-urile utilizate in comunicarea aparatului de marcat electronic fiscal cu sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Art 2

(1) Aparatele de marcat electronice fiscale instalate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice functioneaza in profilul 0. 

(2) Pentru aparatele prevazute la alin. (1), operatorii economici care au calitatea de utilizatori, au obligatia transmiterii datelor prevazute la art. 3 alin. (1) sau (2) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/ 2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin exportul pe un mediu de stocare extern intr-unul sau mai multe fisiere XML semnate cu certificatul digital al acestora, care contin datele aferente fiecarei zile fiscale incheiate conform sectiunilor II.1-II.7, respectiv sectiunii II.12 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018. Fisierele se valideaza si se ataseaza la un PDF folosind aplicatia pusa la dispozitie pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se depun la organul fiscal folosind mijloace de transmitere la distanta. 

Art. 3 

Fisierul prevazut la sectiunea II.10 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 cu modificarile si completarile ulterioare contine valorile indicatorilor pe baza carora aparatul de marcat electronic fiscal functioneaza, este semnat folosind certificatul digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se genereaza in urmatoarele situatii: 

a) la trecerea din functionarea in profilul 0 in profilul 1; 
b) la trecerea din functionarea in profilul 1 in profilul 0; 
c) la constatarea necesitatii modificarii indicatorilor. 

Art. 4 

Trecerea de la profilul 1 la profilul 0 prevazuta la sectiunea II.11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 cu modificarile si completarile ulterioare se face prin importul unui fisier XML semnat folosind certificatul digital al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si care contine in mod obligatoriu valoarea 0 a tipului profilului, precum si data pana la care aparatul de marcat electronic fiscal functioneaza cu profilul 0. 

Art. 5 

Fisierele prevazute la art. 3, respectiv art. 4 se genereaza de catre sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se pun la dispozitia tehnicianului de service intr-o sectiune dedicata pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Art. 6 

Importul fisierelor prevazute la art. 5 se efectueaza exclusiv de catre tehnicianul de service al distribuitorului autorizat sau al unitatii de service acreditate.

Informatiile continute in declaratia operatorilor economici care desfasoara activitate in zone nedeservite de retele de comunicatie electronice 

1. Datele de identificare ale utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale:

a. cod de identificare fiscala; 
b. denumirea operatorului economic; 
c. numarul unic de identificare al aparatului de marcat electronic fiscal; 
d. adresa locului de instalare sau utilizare a aparatului de marcat electronic fiscal; e. datele de identificare si calitatea persoanei care este desemnata sa transmita informatii si/sau sa efectueze inregistrari privind aparatele de marcat electronice fiscale; 

2. Declaratie pe propria raspundere prin care utilizatorul mentioneaza ca aparatul de marcat va functiona in modul de lucru offline, semnata de reprezentantul legal al operatorului economic, dupa modelul prevazut in continuare
 
Declaratie pe propria raspundere
 
Subsemnatul/Subsemnata, ........................., domiciliat(a) in ........................., str. ....................nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ....., judetul/sectorul ................,legitimat(a) cu B.I./C.I./pasaport, seria ....., nr. .........., eliberat(a) de ............... la data de .............. avand CNP/NIF ............................, in calitate de administrator/reprezentant legal al utilizatorului ........................................, avand CIF/CNP/NIF ..............., cunoscand prevederile legii penale privind falsul in declaratii*), declar pe propria raspundere urmatoarele: 8 Aparatul de marcat electronic fiscal cu numarul unic de identificare ......................., este instalat/utilizat la adresa din localitatea ...................., str. .................... nr. ..... bl. ....., sc. ....., ap. ....., judetul/sectorul .................... 

Declar pe propria raspundere ca adresa locului de instalare sau utilizare, dupa caz, este situata intr-o zona nedeservita de retelele de comunicatii electronice, motiv pentru care, aparatul de marcat electronic fiscal va functiona in modul de lucru offline.

Am luat cunostinta de obligatia prevazuta la art. 3^1 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, in vederea transmiterii de date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. 

Dau prezenta declaratie spre a fi utilizata in raporturile cu organele fiscale aflate in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Data 

Semnatura 

Art. 326 Falsul in declaratii din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare: „Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016