Tags: conectarea caselor de marcat la serverele anaf, termene pentru conectarea caselor de marcat
Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al ANAF a fost aprobata.
Conectarea se realizeaza pe categorii de contribuabili, incepand cu data de 1 iulie 2020, cu respectarea urmatoarelor termene:
a) contribuabilii mari - pana la data de 30 septembrie 2020;
b) contribuabilii mici si mijlocii - pana la data de 31 ianuarie 2021;
c) pentru casele instalate incepand cu 1 februarie 2021 - la data instalarii.
Prin exceptie, operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale instalate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice (offline) au obligatia completarii ÅŸi transmiterii declaratiei prevazute in anexa la ordin, cu respectarea urmatoarelor termene:
a) contribuabilii mari, pana la data de 30 septembrie 2020;
b) contribuabilii mici si mijlocii, pana la data de 31 ianuarie 2021;
c)
pentru casele instalate incepand cu 1 februarie 2021,
in termen de doua zile lucratoare de la data instalarii.
Acesti operatori economici (offline) vor comunica lunar datele fiscale inregistrate de aparatele de marcat electronice prin intermediul declaratiei informative A4200.
Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 2668 din 4 iunie 2020 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic national de supraveghere ÅŸi monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (Monitorul Oficial nr. 527 din 19 iunie 2020).
Sursa: ANAF

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Reevaluare cladire complet amortizata
Intrebare:
La o societate comerciala avem o cladire administrativa - cod clasificare 1.6.4 durata de amortizare din catalog 40-60 ani - care a fost pusa in functiune in iulie 1974 si a fost amortizata complet la 31.12.2023, valoare amortizata 600.000 lei.
La 31.12.2024 s-a facut reevaluarea cladirii de catre un expert in domeniu si valoarea noua este 2.261.151 lei.
Cum se inregistreaza in contabilitatea firmei noua valoare a cladirii reevaluate conform...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectie erori contabile
Intrebare:
Societatea a fost platitoare de impozit micro pana in 31.12.2024, dupa care a devenit platitoare de impozit pe profit datorita cifrei de afaceri.
In anul 2024 a incasat venituri in avans inregistrate in contul 472 (in suma totala de 1.500.000 lei) de la persoane fizice pentru executarea unor lucrari de constructii si separat unul pentru vanzarea unui teren.
Mare parte din lucrarile pentru care au fost incasate aceste avansuri au fost finalizate inainte de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societate agricola, trecere micro la profit, perioada impozabila
Intrebare:
Ma confrunt cu urmatoarea speta si am nevoie de sprijinul Dvs pentru a intelege concret situatia.
Firma mea activeaza in domeniul agricol, are venituri din vanzarea produselor agricole.
Pana in trimestrul 3 am fost incadrati ca microintreprindere, deoarece cifra de afaceri nu a depasit pragul de 250.000 euro, insa din luna Iulie vom depasi acest prag.
Din cate am citit in legislatie, o firma trece automat la impozitul pe profit din trimestrul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<