Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura de stornare. Cum procedam in ce priveste TVA-ul de restituit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: factura de stornare, tva de restituit, deducere, furnizor, taxa, valoarea facturilor

Pentru solutia pe care dorim sa o furnizam, situatia urmatoare face referire la o firma care a inchiriat spatii din domeniul public. Administratia Nationala a facturat garantie de buna executie pentru anii 2012-2014. Factura a fost platita si TVA-ul dedus. In martie anul curent valoarea facturilor de garantie a fost restituita cu tot cu TVA fara ca firma sa primeasca factura de stornare si fiind astfel nevoita sa deschida un cont de garantie unde sa vireze valoarea garantiei.


Vom vedea daca in acest caz ar fi trebuit ajustat TVA-ul dedus initial fara factura de stornare si daca operatiunea nu se incadreaza in art. 138 sau art. 148 din Codul fiscal. Vom vedea si daca Administratia Nationala in cauza avea obligatia de a emite factura de stornare, precum si in ce mod se va inregistra in contabilitate valoarea TVA-ul restituit.

In opinia noastra, garantia de buna  executie  nu trebuia facturata cu TVA, deoarece prin facturarea cu TVA a garantiei   nu sunt indeplinite cumulativ prevederile art.126 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.
 
Garantia nu intra in sfera TVA, nu este obligatorie emiterea facturii si nu se colecteaza TVA.
Potrivit articolului mentionat  mai sus,din punct de vedere al TVA  sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

 a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
 b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
 c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
 d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica.

 
Astfel, din punct de vedere al TVA, sumele reprezentand garantii percepute  pentru chirie sau pentru a asigura buna executie a unui contract nu reprezinta operatiuni economice in sfera de aplicare a taxei deoarece acestea nu constituie livrari de bunuri sau prestari de servicii, asa cum sunt definite in art. 128 si 129 din Codul fiscal.  
 
Prin urmare,recomandarea noastra este sa solicitati din partea furnizorului stornarea cu TVA a facturilor emise initial reprezentand contravaloarea garantiei de buna executie si emiterea unor facturi fara TVA.

Avand in vedere ca, asa cum mentionati in enuntul intrebarii, nu va incadrati in prevederile Art. 138 sau Art. 148 din codul fiscal, rezulta ca nu ar fi trebuit sa ajustati TVA-ul dedus initial fara factura de stornare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura de stornare. Cum procedam in ce priveste TVA-ul de restituit?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016