Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 14 Nov. 2007Importul de bunuri Codul fiscal defineste importul de bunuri ca fiind: intrarea in Comunitate a bunurilor care nu inde- plinesc conditiile de la art. 9 si 10 din Tratatul de instituire a Comunitatii ...
Importul de bunuri
Codul fiscal defineste importul de bunuri ca fiind:
- intrarea in Comunitate a bunurilor care nu inde- plinesc conditiile de la art. 9 si 10 din Tratatul de instituire a Comunitatii Economice;
- bunuri care intra sub incidenta Tratatului CECO si care nu sunt puse in libera circulatie;
- intrarea in Comunitate de bunuri (altele decat cele anterioare) dintr-un teritoriu tert.
Codul vamal comunitar utilizeaza o definitie larga a importului de bunuri, tocmai pentru a cuprinde si tranzactiile care presupun intrarea pe teritoriul Comunitatii a bunurilor destinate unei prelucrari determinate, precum si reexportul lor (ex.: perfectionarea activa cu suspendare).
Terminologie:
A) Import:
1. Importul de bunuri comunitare: introducerea in Comunitate, pentru scopuri de TVA, a unor bunuri care, pentru scopuri vamale, sunt deja in circulatie libera (conform Codului vamal) provin din teritorii comunitare terte.
Ex.: bunurile provenind din insulele Canare sunt bunuri comunitare, dar trebuie importate din punctul de vedere al TVA in Comunitate.
2. Importul de bunuri necomunitare: introducerea in Comunitate, pentru scopuri de TVA, a unor bunuri care, pentru scopuri vamale, nu sunt inca in circulatie libera (conform Codului vamal) provin din state terte.
✗
Notiunea de import se aplica doar tranzactiilor cu bunuri, deoarece serviciile nu pot fi importate, acestea putand fi doar prestate.
B) In scopuri de TVA, sunt denumite regimuri vamale suspensive urmatoarele:
1. Plasarea bunurilor intr-o zona libera sau intr-un port liber
2. Antrepozitul vamal
3. Perfectionarea activa
4. Antrepozitul fiscal de TVA
5. Admiterea in apele teritoriale a bunurilor desti- nate
platformelor de foraj sau de productie
6. Regimul de tranzit vamal extern
7. Regimul de tranzit vamal intern.
In cazul regimurilor vamale suspensive, desi are loc un import de bunuri, se considera ca locul importului este in statul membru in care bunurile sunt scoase din regimul suspensiv si sunt puse in libera circulatie.
Pentru aceste operatiuni, TVA se datoreaza doar atunci cand bunurile inceteaza sa mai fie plasate in regimul suspensiv (cu exceptia cazului in care, la momentul inchiderii regimului suspensiv, bunurile sunt scutite de TVA).
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"