Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA la telenovele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Feb. 2011
Tags: tva, prestari de servicii, codul fiscal

Conform art. 129 alin. 4 din Codul fiscal, sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata urmatoarele:a) utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii ...


Conform art. 129 alin. 4 din Codul fiscal, sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata urmatoarele:

„a) utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul  activitatii economice a persoanei impozabile  in folosul propriu sau de catre personalul acesteia ori pentru a fi puse la dispozitie in vederea utilizarii in mod gratuit altor persoane,  pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice, daca taxa pentru bunurile respective a fost dedusa total sau partial;"

    Aici avem o alta poveste, o adevarata “saga” in fata instantelor.

    Si modificarea art. 129 alin. 4 lit. a), prin deja celebra OUG nr. 117/2010, nu face decat sa reinvie povesti de care instantele s-au plictisit ca de o telenovela proasta.
Iar unul din episoadele reluate la nesfarsit este cel al TVA de perceput (gresit) la produsele agricole impartite celor ce au adus pamantul in asociatie.

Fiscul insista asupra ideii (fixe) ca pentru aceste produse trebuie sa se plateasca TVA.

Instantele sunt de alta parere.

Iata un caz.


Instanta de fond a retinut, in esenta, ca societatea reclamanta a fost infiintata conform Legii nr. 36/1991, si, in Capitolul III art. 12 alin. (2) din Statutul societatii este stipulat ca „pamantul adus in societate ca aport social spre a fi lucrat in comun nu se evalueaza, acesta constituie si ramane proprietatea privata a fiecarui asociat”, astfel incat terenurile se aduc numai in folosinta societatii asociatii pastrandu-si dreptul de proprietate asupra acestora si, deci, nu are loc un transfer de proprietate in sensul legii privind TVA.


Produsele distribuite fiecarui asociat nu reprezinta un schimb de proprietate in acceptiunea Codului fiscal, distribuirea produselor facandu-se in baza unui document numit „borderou” si nu pe baza de factura fiscala care ar reflecta o vanzare, astfel incat acestea nu intra in sfera de aplicare a TVA.


Impotriva acestei sentinte a declarat recurs parata criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie. Prin „Note scrise" depuse la dosarul cauzei la data de 29 septembrie 2005, intimata-reclamanta a solicitat respingerea recursului ca fiind nefondat si mentinerea hotararii pronuntate de prima instanta ca fiind legala si temeinica.


Analizand actele si lucrarile dosarului, sentinta recurata, atat prin prisma motivelor de recurs invocate, cat si in limitele prevazute de art. 304^1 C. proc. civ. Curtea a apreciat recursul ca fiind nefondat pentru urmatoarele considerente:


1. Sustinerea recurentei potrivit careia livrarea produselor agricole membrilor) asociati in schimbul subscrierii dreptului de folosinta asupra terenului agricol intra in sfera de aplicare a TVA nu poate fi retinuta intrucat, potrivit art. 12 alin. (2) din Statutul societatii pamantul adus in societate ca aport social, spre a fi lucrat in comun, nu se evalueaza, acesta constituind proprietatea privata a fiecarui asociat, obiectul de activitate al societatii constand in „cultivarea in comun a pamantului (...)".


Conform conceptiilor identice privind TVA (identice in pofida reglementarilor care se abroga unele pe altele), in sfera de aplicare a TVA se cuprind operatiunile cu plata, precum si cele asimilate acestora, potrivit ordonantei, efectuate intr-o maniera independenta de catre contribuabili, privind livrari de bunuri mobile si/sau prestari de servicii efectuate in cadrul exercitarii activitatii profesionale, indiferent de forma juridica prin care se realizeaza: vanzare, schimb, aport in bunuri la capitalul social, iar potrivit reglementarilor legale privind TVA, prin livrare de bunuri se intelege transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor detinute de proprietar catre beneficiar, direct sau prin persoanele care actioneaza in numele acestora1.


In speta de fata se observa ca nu suntem in situatia unui transfer al dreptului de proprietate asupra produselor agricole de la societatea agricola catre membrii asociati care au adus pamant in societate ca aport social, bunurile rezultate din exploatarea acestor terenuri nefiind proprietatea societatii, ci persoanelor care pastreaza dreptul de proprietate asupra terenurilor si au fost de acord ca in schimbul dreptului de folosinta asupra acestora sa primeasca o cota prevazuta in statut de produse, distribuirea acestor produse catre asociati facandu-se cu titlu gratuit in functie de suprafata de teren adusa in societate in baza statutului si, deci, neconstituind o livrare de bunuri.

De altfel, distribuirea acestor produse catre asociati, asa cum corect a retinut si instanta de fond, se face in baza unui document numit „borderou" si nu in baza unei facturi fiscale si nu reprezinta nici plata in natura, ceea ce ar insemna o remuneratie in schimbul prestarii unei activitati care nu ar fi stabilita in bani, fiind o cheltuiala a societatii pentru dreptul de folosinta asupra unor terenuri aduse in societate ca aport social, aceasta operatiune fiind specifica societatilor agricole.

Faptul ca distribuirea produselor membrilor asociati nu se regaseste nominalizata in categoria operatiunilor scutite nu prezinta nicio relevanta intrucat in prealabil pentru ca o operatiune sa fie apreciata ca intrand sub incidenta TVA trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru a fi considerata ca intra in sfera de aplicare a TVA, neindeplinind aceste conditii, in speta nefiind vorba despre o livrare, este lipsit de importanta ca produsele atribuite membrilor asociati in schimbul aducerii ca aport a dreptului de folosinta asupra terenului nu sunt prevazute expres ca fiind scutite de plata de TVA 2.

Tribunalele si Curtile de apel s-au conformat, se pare, acestei conceptii care limiteaza interpretarile abuzive ale fiscului.

Acum, modificarea art. 129 alin. 4 s-ar putea sa relanseze discutia.
Ideea e ca orice relansare e artificiala, deoarece solutia de mai sus e perfect valabila si in prezent.

Vor spune unii ca practica judiciara nu e izvor de drept.

Corect, dar astfel de hotarari (si sunt sute la nivelul tarii, daca nu mii!) au o argumentatie indelung cumpanita.

... Solutiile sunt tot aceleasi...
... deci nu vad de ce o instanta ar decide altceva decat se decide in toata tara din 2005 (de cand e speta de mai sus).
... deci episodul acesta din telenovela TVA ar trebui depasit.


Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA la telenovele":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016