Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea TVA pentru valoarea neamortizata a unei constructii.Ce metoda de calcul aplicam

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: ajustare tva, tva dedusa, bun de capital, perioada ajustare, casare bun de capital

Prezentam modul de calcul pentru ajustarea TVA in cazul in care avem de-a face cu valoarea ramasa neamortizata aferenta unei constructii metalice usoare, cu durata normala de functionare de 8 ani, demolata dupa doi ani.



Conform definitiei date de Codul fiscal, constructia metalica la care face referire reprezinta bun de capital, iar ajustarea TVA aferente acestora intra sub incidenta art. 149 alin. (4) lit. d) din Legea nr. 571/2003, Codul fiscal.

De asemenea, partea 1531 alin (13) din Normele metodologice date in aplicarea art. 128 alin. (8) la Codul fiscal precizeaza faptul ca, casarea activelor corporale fixe, indiferent daca sunt sau nu de natura bunurilor de capital prevazute la art. 149 din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri.

Se aplica prevederile art. 149 din Codul fiscal pentru activele corporale fixe de natura bunurilor de capital casate daca la achizitia sau, dupa caz, transformarea, modernizarea, fabricarea, constructia acestora taxa a fost dedusa total ori partial si daca urmatoarele operatiuni au intervenit in legatura cu un bun de capital dupa data aderarii: achizitia sau, dupa caz, fabricarea, constructia, prima utilizare dupa modernizare ori transformare.

Ajustarea taxei deductibile prevazute la art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal se efectueaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii si este de pana la o cincime sau, dupa caz, o douazecime pe an din valoarea taxei deduse initial, fiind operata in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care bunurile de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia situatiilor prevazute la alin. (7).

Casarea unui bun de capital inainte de expirarea duratei normale de functionare a acestuia nu este considerata livrare catre sine, dar se aplica prevederile referitoare la ajustare, daca bunul isi inceteaza existenta in cadrul perioadei de ajustare (partea 1971 din Normele metodologice, pct. 9).
in consecinta, in cazul prezentat de dvs.:

- Perioada de ajustare este de 8 ani (perioada de utilizare) si corespunde intervalului: 2009-2016.

Perioada de ajustare pentru bunurile achizitionate dupa data de 01.01.2077, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile de capital au fost achizitionate/fabricate/date in folosinta, dupa caz.

- Ajustarea TVA se va realiza pentru perioada 2011-2016, adica pentru 6 ani.

Ajustarea se efectueaza in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea si se realizeaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii (art. 149 alin. (5) lit. c).

Calculul TVA de ajustat se face dupa formula:

TVA dedusa / perioada de ajustare * perioada ramasa din perioada de ajustare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea TVA pentru valoarea neamortizata a unei constructii.Ce metoda de calcul aplicam":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016