keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cedarea folosintei bunurilor. Inregistrarea fiscala si trecerea la plata TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 262/2007, cedarea folosintei bunurilor, facturi fiscale, depasire plafon

Vom analiza astazi cazul unei persoane fizice care detine cinci camioane pe care doreste sa le inchirieze unei societati comerciale. Vom stabili daca persoane fizica trebuie sa se inregistreze fiscala, daca are obligatia emiterii de facturi fiscale si daca va deveni platitor de TVA la depasirea plafonului de 65.000 euro. Activitatea va avea caracter permanent.

Solutia consultantului: Veniturile obtinute din inchirierea bunurilor se incadreaza in categoria veniturilor supuse impozitului pe venit conform prevederilor art. 41 lit. c) "venituri din cedarea folosintei bunurilor" din Codul fiscal.

Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt reglementate prin art. 61, fiind definite la alin. (1) drept veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente. Practic, conform prevederilor pct. 133 din normele de aplicare ale art. 61, in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor se incadreaza veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile.
 
Conform prevederilor alin. (2) al art. 61, persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul unui an fiscal, sunt obligate ca in anul fiscal urmator sa califice califice aceste venituri drept venituri din activitati independente.

Inregistrarea fiscala pentru plata impozitului pe venituri din activitati independente se efectueaza cu ajutorul formularului cod 070 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberere" reglementat prin OMFP 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor. Acest formular se descarca gratuit de pe site www.anaf.ro.
 
Indiferent de numarul de contracte incheiate, d.p.d.v. al TVA, persoana fizica respectiva dobandeste calitatea de persoana impozabila deoarece desfasoara activitati economice. Persoana impozabila este definita prin art. 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1), punctul 18 din Codul fiscal.

 Astfel, persoana impozabila este persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica si orice entitate care desfasoara o activitate economica. Notiunea de persoana impozabila este reglementata prin art. 127 denumit "Persoane impozabile si activitatea economica" alin. (1) conform caruia in categoria persoanelor impozabile se incadreaza orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitatile economice enumerate la art. 127 alin. (2).

Aici se incadreaza producatorii, comerciantii, prestatorii de servicii, agricultorii si persoanele care desfasoara profesiilor libere sau asimilate acestora. Inchirierea bunurilor mobile reprezinta pentru persoana fizica o prestare de servicii efectuata cu plata, pe teritoriul Romaniei. In calitate de persoana impozaibla care nu este inregistrata in scopuri de TVA, nu este obligata sa emita facturi, dar poate emite aceste documente, fara a fi interzise.

La momentul depasirii plafonului de 220.000 lei (65.000 euro) persoana fizica va fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA la organul fiscal competent. Din acest moment, persoana fizica va avea obligatia sa emita facturi prin care colecteaza TVA pentru serviciile de inchiriere prestate, conform contractelor incheiate, prin aplicarea cotei standard de 24 %.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016