Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in ce masura este deductibil TVA-ul in cazul facturilor primite pentru unele cheltuieli considerate de natura protocolului deductibil, precum mese la restaurant cu clientii si potentialii clienti, mese la sediul societatii, articole pentru a servi clientii la sediul societatii, cadouri oferite clientilor, tichete cadou, materiale promotionale.
Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 145 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , nu este deductibila TVA datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii.
Potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) nu constituie livrare de bunuri acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin norme.
Astfel cum prevede pct. 6 alin. (15) lit. a) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, astfel cum este stabilit la titlul II din Codul fiscal . Aceleasi prevederi se aplica si in cazul microintreprinderilor sau al persoanelor impozabile care nu trebuie sa depuna situatii financiare anuale conform prevederilor legale.
Alin. (16) al acestui punct precizeaza ca incadrarea in plafoanele prevazute la alin. (15) se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. In cazul persoanelor impozabile care nu sunt obligate sa depuna situatii financiare anuale conform prevederilor legale, incadrarea in plafoanele prevazute la alin. (15) se determina pe baza datelor raportate prin declaratiile privind veniturile realizate. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile, actiunile de mecenat sau alte actiuni prevazute prin legi, acordate in numerar, precum si bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale sau, dupa caz, declaratiile privind veniturile realizate, respectiv in anul urmator celui in care au fost efectuate cheltuielile.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Conform art. 155 alin. (2) din Codul fiscal , persoana inregistrata conform art. 153 trebuie sa autofactureze fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine.
Punctul 70 din normele mai sus mentionate prevede urmatoarele:
"(1) Auto-factura pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine trebuie emisa numai daca operatiunile in cauza sunt taxabile si numai in scopul taxei, fiind obligatorie mentionarea urmatoarelor informatii:
a) numarul facturii, care va fi un numar secvential acordat in baza uneia sau mai multor serii, care identifica in mod unic o factura;
b) data emiterii;
c) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile, la rubrica furnizor;
d) pentru situatiile prevazute la 128 alin. (4) lit. a), c) si d) din Codul fiscal , si la prima teza a art. 129 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal , la rubrica cumparator se inscriu informatiile mentionate la lit. c);
e) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale beneficiarului, la rubrica cumparator, pentru situatiile prevazute la art. 128 alin. (4) lit. b), si a doua teza a art. 129 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal ;
f) denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate;
g) valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa;
h) cota de taxa aplicabila;
i) valoarea taxei colectate.
(2) Informatiile din factura emisa prin autofacturare se inscriu in jurnalele pentru vanzari si sunt preluate corespunzator in decontul de taxa prevazut la art. 1562 din Codul fiscal , ca taxa colectata.
(3) In cazul depasirii plafoanelor stabilite la pct. 6 alin. (15) pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (8) lit. f) si art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal , persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligatia sa intocmeasca autofactura conform prevederilor alin. (1) numai in scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde la rubrica «Cumparator» informatiile de la alin. (1) lit. c), iar in cazul bunurilor/serviciilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate sau serviciilor prestate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat."
Asadar, in cazul cheltuielilor de protocol, TVA aferenta achizitiilor care depasesc plafonul stabilit la titlul II din Codul fiscal , se determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in acest plafon bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.
Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa, daca s-a exercitat dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor care depasesc plafoanele. Pentru aceste sume societatea are obligatia sa intocmeasca autofactura. Autofactura se emite numai in scopuri de TVA.
TVA colectata se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care societatea va depune sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale.
Daca valoarea totala a bunurilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol in cursul unui an calendaristic este sub plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, bunurile acordate gratuit nu sunt considerate livrari de bunuri iar societatea nu are obligatia de a colecta TVA.
TVA datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun pentru protocol nu este deductibila.
In ceea ce priveste tichetele cadou, angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou.
Pentru a putea evidentia cheltuielile cu tichetele cadou efectuate pe destinatiile prevazute de Legea 193/2006 , respectiv pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, protocol si reclama si publicitate, drept cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil in conditiile prevederilor Codului fiscal , recomandam urmatoarele documente justificative:
- nota administratorului/regulamentul campaniei in care sa se prevada detalii privind: categoriile de persoane carora li se vor acorda tichete cadou; scopul acordarii tichetelor cadou; evenimentele in cadrul carora se acorda; modalitatea de distribuire a tichetelor; valoarea nominala a tichetelor cadou pe fiecare persoana in parte; valoarea nominala totala a tichetelor cadou, etc.;
- factura primita de la unitatea emitenta a tichetelor cadou;
- liste cu datele de identificare ale persoanelor beneficiare si cu codurile de identificare ale tichetelor acordate chiar daca acestea sunt nepersonalizate;
- numarul de tichete acordate fiecarei persoane.
Conform art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal , cheltuielile de protocol sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Anunt ANAF: Schimbarea perioadei fiscale in sensul TVA in cursul anuluiDeclaratia 112 a fost modificata. PDF-ul inteligent inca nu a fost actualizat!Vanzare imobil modernizat. Care va fi regimul TVA?Descarcati Declaratia 205 actualizata pentru 2014!Ne mutam Gestiunea in Cloud? Cu ce ne ajuta si ce ne ofera in plus?Ultimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAArticole similare
Norme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIStudiu de caz: Autofactura si depasirea plafonului de PROTOCOL in exercitiul financiar precedentAutofactura - monografie completaMinistrul Finantelor: Bunurile confiscate de FISC vor fi vandute online fara a mai fi evaluate. Piata va stabili pretulANAF anunta: Ordin privind criteriile de selectie ale contribuabililor mijlociiUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Facturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileOUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalPrecizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalArticole similare
Impozitarea tichetelor cadou. Cum procedam din punct de vedere fiscal?Indexarea valorii tichetelor de cresa pentru semestrul II al anului 2014. Explicatii consultantTichete cadou oferite in campanie de marketing. Cum tratam fiscal?Tratament fiscal pentru tichetele cadou acordate salariatilor si partenerilor de afaceriMaterial ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalUltimele articole
Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalArticole similare
Noutati Legislatie Fiscala 20 - 28 aprilie 2008Noul regim fiscal al cadourilor si tichetelor cadou conform noului Cod fiscalImpozitarea tichetelor cadou. Cum procedam din punct de vedere fiscal?Tichetele de masa si TICHETE CADOU acordate angajatilor. Situatii in care sumele trebuie impozitateTICHETE CADOU 2020: Regimul fiscal al voucherelor acordate salariatilorUltimele articole
Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalProiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024Cadouri de Craciun. Suma de 300 lei se acorda angajatilor pentru fiecare copil sau doar o singura data?Material ANAF: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalCheltuieli sociale vs avantaje in bani si natura. Cum se delimiteazaArticole similare
Furnizori care NU transmit factura. Cum trebuie emisa AUTOFACTURA de catre firmeAchizitie intracomunitara de bunuri. Care e data de raportare si cum inregistram?Bunuri acordate gratuit. Deducere TVA. Cheltuieli deductibileStudiu de caz: Tratament contabil si fiscal in cazul unei achizitii cu factura incompletaAjustare TVA. Studii de caz utile chiar si pentru cei mai abili contabiliUltimele articole
Nou ghid E-Factura: Tipuri de facturi utilizate in sistem si codificarile specifice acestoraCum se declara TVA-ul de import in SAF-TAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Firme care primesc autofacturi de la clienti. Cine si cum face declararea in E-factura?Montare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca prosumatoriiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"