Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Biletele de valoare sub forma tichetelor de cresa se acorda de catre societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca in conditiile reglementate de Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.
Valoarea sumei lunare acordate sub forma de tichete de cresa, prevazuta la art. 7 din Legea 193/2006 poate fi indexata semestrial cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica.
In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 845 din data de 20 noiembrie 2014 a fost publicat Ordinul ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 2208/2014 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2014.
Pentru semestrul II al anului 2014, incepand cu luna noiembrie, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa este de 440 lei.
Tichetele de cresa se emit de catre unitatile cu activitate specializata in domeniul care face obiectul prezentei legi, denumite in continuare unitati emitente.
Tichetele de cresa se acorda la cerere, unuia dintre parinti sau, optional, tutorelui, celui caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare ori in plasament familial, pe baza livretului de familie. Tichetele de cresa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar si, potrivit prezentei legi, pentru celelalte categorii de angajatori, in limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat, angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii acordata conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, si cu stimulentul care se acorda la reluarea activitatii in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile ulterioare.
Angajatorul distribuie salariatilor tichete de cresa lunar.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Tichetele de cresa pot fi utilizate in relatia cu cresele cu care unitatile emitente au contractat prestarea serviciilor respective si numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul salariatului.
Sumele corespunzatoare tichetelor de cresa acordate de angajator, in limitele valorii nominale se incadreaza in categoria cheltuielilor sociale deductibile limitate, in conformitate cu dispozitiile art. 21 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Valoarea tichetelor de cresa – majorata incepand cu luna octombrieEste oficial! TICHETELE DE CRESA au fost MAJORATE cu 50 lei. Suma va fi aplicata pana in martie 2023Titlul III Capitolul IIICodul fiscal 2011 - Titlul IIITICHETELE DE CRESA vor fi majorate incepand cu luna octombrie 2021Ultimele articole
Ajutoarele sociale acordate de firme. Cum pot companiile sa stabileasca aceste categorii de cheltuieli socialeTichetele de masa si de cresa vor fi MAJORATE incepand cu luna aprilie 2022Tichete cadou acordate salariatilor. Tratament fiscalANAF: Limite de deductibilitate pentru anumite categorii de cheltuieli la calculul rezultatului fiscalHotararea nr. 1045/2018 – au fost publicate Normele metodologice de aplicare a Legii privind acordarea biletelor de valoareArticole similare
Legea nr. 125/2015 - aprobarea OUG nr. 65/2014 - modificarea si completarea unor acte normativeGuvernul a adoptat Scrisoarea de Intentie convenita cu FMI si Memorandumul de Intelegere cu UEVenituri neimpozabile. Cum le definim in 2014?Guvernul a aprobat dublarea etapizata a alocatiilor! Prima majorare, de la 1 august 2020Lista categoriilor de venituri neimpozabile, potrivit legilor in vigoareUltimele articole
Legea 114/2023. Noutati legislative aprobate in cazul acordarii alocatiei pentru copiiAlocatiile copiilor vor creste din ianuarie 2022, conform unui Proiect de OUGPrecizare MFP privind majorarea alocatiilor copiilor de la 1 ianuarie 2021Ministrul Muncii sustine inlocuirea alocatiilor pentru copii cu vouchereOficial! Presedintele Iohannis a semnat decretul privind DUBLAREA alocatiilor copiilor!Articole similare
Firme care acorda tichete de vacanta. Aceste sume intra in plafonul de 33% pentru beneficii extrasalariale?Tichete de masa: Pot fi acordate si salariatilor care NU au baza la angajatorul respectiv?Hotararea nr. 1045/2018 – au fost publicate Normele metodologice de aplicare a Legii privind acordarea biletelor de valoareTichete de masa in 2022. Pot fi acordate si pentru angajatii cu CIM partial? Angajati cu CIM part-time. Cum se acorda tichetele de masaUltimele articole
Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Proiect: Va fi MAJORATA valoarea sumei indexate care se acorda sub forma de tichete culturale pentru sem. I 2024Masuri fiscal-bugetare 2024. Cresc anumite salarii, iar unele facilitati sunt amanate sau eliminate, conform OUG 115/2023Salariati cu program inegal de lucru. Cum se acorda tichetele de masa in acest caz?CIM part-time. Cum se stabilesc CAS si CASS in cazul in care angajatii fac parte din exceptiile prevazute de OG 16/2022?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"