Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Valoarea tichetelor de cresa - majorata incepand cu luna octombrie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 21 Oct. 2019
Tags: omfp nr3 175/2019, tichete de cresa, valoare tichete, baza de calcul a impozitului

In M.Of. nr. 841 din 16.10.2019 a fost publicat OMFP nr. 3.175/2019 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2019.

Potrivit acestuia, pentru semestrul II al anului 2019, incepand cu luna octombrie 2019, si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2020, respectiv februarie 2020 si martie 2020, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, este de 460 lei, cu 10 lei mai mult decat valoarea anterioara.
 
Tichetele de cresa sunt bilete de valoare care se acorda conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, lunar, angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.  Tichetele de cresa se acorda, la cerere, unuia dintre parinti sau tutorelui caruia i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare, pe baza livretului de familie. 
 
Tichetele de cresa pot fi utilizate de catre angajati numai la cresele sau entitatile asimilate acestora si cu care unitatile emitente au incheiate contracte de prestari de servicii. Prin entitati asimilate se intelege alte unitati de educatie timpurie anteprescolara, publice sau private, organizate in conditiile legii, precum si persoanele care exercita profesia de bona in conditiile Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona.
 
Persoanele care exercita profesia de bona in conditiile Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona au fost incluse in categoria entitatilor asimilitate creselor de la 01 ianuarie 2019.

Angajatorii care acorda tichete de cresa salariatilor evidentiaza in bugetele proprii aprobate potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita "Tichete de cresa"  sumele destinate acoperirii valorii nominale a biletelor de valoare, potrivit celor convenite cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz. 

Tichetele de cresa se distribuie salariatilor, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, pe baza urmatoarelor documente: 
   a) cerere pentru acordarea tichetului de cresa; 
   b) actul doveditor eliberat de cresa/entitatea asimilata acesteia la care este inscris copilul; 
 
Valoarea nominala a tichetelor de cresa intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor conform art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal dar sunt excluse din baza de calcul al contributiilor sociale atunci cand sunt acordate potrivit legii (art. 142 lit. r), art. 157 alin. (2), art. 220 indice 4 alin. (2) din Codul fiscal).
 
Pentru angajatorii platitori de impozit pe profit tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare reprezinta cheltuieli cu deductibilitate limitata, potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Limita se aplica trimestrial, astfel incat, la finele anului acestea sa se incadreze in 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.Sumele care depasesc aceasta limita sunt cheltuieli nedeductibile.
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Valoarea tichetelor de cresa - majorata incepand cu luna octombrie":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016