Tags: crestere alocatii, majorare alocatii din 2022
Autoritatile au propus recent, printr-un Proiect de OUG, noi masuri sociale care urmeaza sa fie adoptate incepand cu ianuarie anul viitor. Printre acestea se numara majorarea alocatiilor copiilor.
Astfel, incepand cu 1 ianurie 2022, alocatiile vor creste dupa cum urmeaza:
- la 600 de lei pentru copii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
-243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional pana la terminarea acestora;
-600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.
Reamintim ca aceasta crestere trebuia efectuata inca de la 1 iulie 2021, dupa cum anuntase Florin Citu, insa a fost amanata. In vechiul act normativ sumele erau mai mici:
a) 486 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.",
Extras din Proiectul de OUG:
In temeiul art. 115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta:
Art. I – Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 767 din 14 noiembrie 2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) al articolului 1 va avea urmatorul cuprins:
” (3) Alocatia de stat pentru copii se acorda ?i tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora, precum si tinerilor cu handicap care urmeaza o forma de invatamant preuniversitar prevazuta de lege, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.”
2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
”(1) Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3);
c) 600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.”
(2) Incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica.
(3) Titular al dreptului la alocatia de stat pentru copii este copilul.
(4) Alocatia de stat pentru copii prevazuta la alin. (1) lit. a) se cumuleaza cu indemnizatia lunara, stimulentul lunar sau stimulentul de insertie, prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile ?i completarile ulterioare.
(5) Daca din calculul cuantumului alocatiei de stat pentru copii prevazut la alin. (2) rezulta fractiuni in bani, cuantumul se rotunjeste la leu in favoarea beneficiarului. in situatia in care in urma indexarii rezulta un cuantum mai mic decat cel acordat, atunci se mentine cuantumul in plata.”

de
Ion MihaiIon Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Accize energie electrica prosumator
Intrebare:
Suntem un operator care producem energie electrica cu panouri fotovoltaice. Cantitatea produsa depaseste consumul propriu, pentru care am obtinut scutirea de la plata accizelor.
Diferenta de cantitate produsa o injectam in retea si in baza contractului incheiat cu furnizorul de energie electrica, emitem acestuia, la sfarsitul fiecarei luni o factura, cu taxare inversa.
Pentru cantitatea injectata in retea si facturata furnizorului trebuie platite accize la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tichete de masa in 2025
Intrebare:
Tinand cont de numarul zilelor lucratoare din anul 2025, respectiv 248 zile, minus 23 de zile concediu de odihna, rezulta 225 zile pentru care societatea acorda tichete de masa in valoare de 40 lei, respectiv 9.000 lei pe an.
Avand in vedere prevederile art XL si XLI din Legea 296/2023, privind tichetele de masa, care au fost limitate la contravaloarea a doua salarii minime brute pe an, cheltuiala deductibila va fi de 4.050 lei x 2 = 8.100 lei, diferenta de 900 lei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<