Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: inregistrarea tva, achizitii intracomunitare, achizitii bunuri, regim tva achizitii

In vederea inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru achizitii intracomunitare de bunuri, prestari si achizitii intracomunitare de servicii, contribuabilii prezinta o serie de obligatii care vor fi indeplinite in conformitate cu dispozitiile in vigoare.


Astfel, inregistrarea speciala in scopuri de TVA este reglementata de art. 153 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pct. 67 din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal (CF).

Potrivit acestora, au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform articolului mentionat, numai persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, respectiv:

- persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si persoanele juridice neimpozabile stabilite in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 din CF, care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara (10.000 euro la cursul de schimb de la data aderarii, respectiv 3,3817 lei/euro);

- persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 din CF, daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2) din CF, inainte de prestarea serviciului;

- persoanele impozabile care isi au stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 153 din CF, daca primesc de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care sunt obligate la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (2) din CF, inaintea primirii serviciilor respective.

De asemenea, inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din CF pentru prestari si achizitii de servicii intracomunitare se solicita numai de persoanele care nu sunt deja inregistrate normal in scopuri de TVA conform art. 153 din CF sau pentru achizitiile intracomunitare de bunuri conform art. 153 alin. (1) lit. a) din CF si numai in cazul serviciilor intracomunitare pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din CF (operatiuni desfasurate intre persoane impozabile), sau echivalentul acestui articol din legislatia altui stat membru, altele decat cele scutite de taxa.

Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, daca nu este inregistrata si nu este obligata sa se inregistreze conform art. 153 din CF, si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania pot solicita sa se inregistreze, conform art. 153 indice 1 din CF, in cazul in care realizeaza achizitii intracomunitare.

Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila care nu este inregistrata conform art. 153 din CF, si care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri accizabile, nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 indice 1 din CF, pentru plata taxei aferente respectivei achizitii intracomunitare.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Procedura de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016