keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Control AFP: Restituirea sumelor stabilite eronat la controlul fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Dec. 2018 Exclusiv
Tags: inregistrari contabile, control fiscal, impozit pe profit

In studiul de caz propus astazi, unul dintre specialistii nostri va arata cum se inregistreaza contabil sumele stabilite eronat de controlul fiscal.

Analiza pleaca de la situatia unei SRL care a avut un control de fond,  in urma caruia s-au calculat impozit pe profit si TVA in plus”, fata de ceea ce a declarat societatea. Firma a facut contestatie la procesul verbal de inspectie fiscala si societatea s-a judecat cu Administratia Finantelor Publice. In urma hotararii judecatoresti, Administratia Finantelor Publice a restituit societatii impozit pe profit in cuantum de 17.956 lei.

“Care sunt inregistrarile contabile pentru suma primita de la Administratia Finantelor Publice?”, se intreaba cititorul nostru.

Raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor pct. 19 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate de OMFP nr.1802/2014, veniturile sunt recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand se poate evalua in mod credibil o crestere a beneficiilor economice viitoare legate de cresterea valorii unui activ sau de scaderea valorii unei datorii.

De asemenea potrivit prevederilor pct. 53, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.

La alin. (4) se arata ca principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia (daca este cazul incasarii unei dobanzi).

Avand in vedere aceste prevederi, apreciez ca sumele din recuperarea sumelor platite eronat la bugetul de stat pentru diferente la impozitul pe profit stabilite in urma controlului fiscal si castigate in instanta, reprezinta venituri pentru societate si trebuiesc inregistrate in contul 7581 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati” sau 7588 "Alte venituri din exploatare" efectuand  urmatoarea formula contabila:
4482 "Alte creante privind bugetul statului" = 7581 sau 7588
si incasarea:       5121=4482
 
asa cum si diferentele stabilite de organul fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit au fost inregistrate in cheltuielile societatii si platite la timpul respectiv.

Daca impozitul pe profit calculat in plus la controlul fiscal a fost aferent exercitiilor anterioare si inregistrarea s-a efectuat pe baza rezultatului reportat, atunci la comunicarea hotararii instantei si incasarea sumelor respective se foloseste acelasi cont de rezultat reportat 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile", efectuandu-se inregistrarea:
461 = 1174
si incasarea sumelor
5121 = 461
 
In concluzie:
Inregistrarea sumei incasate de la bugetul de stat de 17.956 lei se inregistreaza:
- fie ca un venit printr-un cont 7xx,
- fie ca un venit  prin contul  de rezultat reportat,
in functie de inregistrarea initiala a sumei stabilite de control fiscal prin RIF.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016