Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contribuabilii trebuie sa prezinte 5 documente atunci cand inspectorii fiscali solicita baza de date SAGA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Dec. 2021 Exclusiv
Contribuabilii trebuie sa prezinte 5 documente atunci cand inspectorii fiscali solicita baza de date SAGA
Tags: inspectie fiscala, solicitarea rambursarii tva, documente necesare

In urma solicitarii rambursarii de TVA, inspectorul fiscal solicita baza de date din SAGA a intreprinderii individuale. Inspectia fiscala are dreptul sa solicite baza de date SAGA?

Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu: 

Potrivit art. 169 alin. (1) din Codul de procedura fiscal, taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, potrivit procedurii si conditiilor aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
 
Procedura de rambursare a TVA a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 3699/2015 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
La pct. 62 -64 din Anexa 1 la acesta procedura se prevede ca:

62.Pentru efectuarea analizei documentare compartimentul de specialitate solicita persoanei impozabile sa prezinte:
- jurnalele de vanzari si de cumparari;
- balantele de verificare;
- contracte comerciale, facturi si documente vamale care sa ateste exportul efectuat;
- documente care sa ateste efectuarea unei investitii, precum si alte documente din care sa rezulte suma solicitata la rambursare;
- orice alte documente pe care organul fiscal le considera necesare pentru justificarea rambursarii.

63.Documentele vor fi prezentate in original si in copie si trebuie sa se refere la perioada din care provine suma negativa de taxa pe valoarea adaugata.

64.Persoana impozabila poate depune orice alte documente pe care le considera relevante pentru solutionarea cererii sale, chiar daca acestea nu au fost cuprinse in instiintarea transmisa potrivit pct. 61.
 
De asemenea, conform prevederilor de la pct 36 si 37 din OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar contabile, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care evidenta contabila este tinuta cu ajutorul programelor informatice, documentele financiar-contabile se pot pastra pe suporturi tehnice, pe durata termenelor prevazute de legislatia in vigoare, cu conditia sa poata fi listate in orice moment, in functie de necesitatile entitatii sau la cererea organelor de control.

Cu ocazia controalelor efectuate de organele abilitate, entitatile trebuie sa prezinte, la cererea acestora, documentele solicitate.
 
Practic, daca puneti la dispozitie baza de date SAGA, organul de control poate sa interogheze/listeze situatiile pe baza carora aproba rambursarea de TVA si controlul ar putea sa se desfasoare mai rapid.
 
Oricum, inspectorii fiscali sunt obligati sa verifice toate inregistrarile contabile (registre de contabilitate, Jurnale de TVA) impreuna cu toate documentele justificative, care stau la baza inregistrarii in contabilitate.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contribuabilii trebuie sa prezinte 5 documente atunci cand inspectorii fiscali solicita baza de date SAGA":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016