keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ce tratament TVA aplicam sconturilor primite?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, sconturi, codul fiscal, tratament tva, scadenta facturi, factura storno

Analizam mai jos cazul in care o societate lucreaza cu furnizori din tara care acorda sconturi pentru plata mai devreme de scadenta facturilor. In urma acestor plati mai mici decat factura emisa de furnizori, societatea inregistreaza venituri din sconturi si se diminueaza TVA-ul dedus. Furnizorul nu mai emite factura storno si declara in D394 toata valoarea facturii. Societatea declara valoarea facturilor diminuata cu sconturile obtinute. Vom preciza care este modalitatea corecta de solutionare a situatiei, stabilind daca se mai emite autofactura pentru aceste venituri din sconturi sau daca va fi suficienta mentiunea de pe factura (de exemplu, 3% pentru plata 15 zile).


Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art. 137 din Codul fiscal, baza de impozitare nu cuprinde rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei. Cu alte cuvinte, TVA trebuie calculata la suma neta (dupa ce se scad reducerile de pret).

In masura in care scontul este acordat ulterior emiterii facturii, atunci potrivit prevederilor art. 138 lit. c) din Codul fiscalbaza de impozitare initiala se diminueaza cu valoarea reducerii. Cu alte cuvinte, se regularizeaza baza, iar TVA trebuie calculata tot la suma neta (dupa ce se scad reducerile de pret).

Din informatiile furnizate intelegem ca furnizorul va emite factura initiala, insa acesta nu emite facturi pe minus pentru contravaloarea sconturilor acordate. In acest sens, potrivit pct. 20 din normele de aplicare a art. 138 din Codul fiscal, furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.

In concluzie, in cazul dvs. nu se emite autofactura, furnizorul avand obligatia de a emite factura pe minus privind contravaloarea sconturilor acordate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016