keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Romania si China au semnat un alt Acord de eliminare a dublei impuneri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 30 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: dividende, acord china, impozit pe venit, evaziune fiscala, cesionari

La data de 17 iunie 2017, a intrat in vigoare noul Acord intre Romania si Republica Populara Chineza pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si prevenirea evaziunii fiscale si a evitarii platii impozitelor, semnat la Bucuresti la 4 iulie 2016 si ratificat prin Legea nr.99/2017 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 351 din 12 mai 2017. Prevederile noului Acord se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2018.

Noul acord cuprinde o serie de modificari printre care:
 
- dividendele se vor impune cu o cota de 3% din suma bruta a dividendelor, in loc de 10%;
- dobanzile se vor impune cu o cota de 3% din suma bruta a dobanzilor, in loc de 10%;
- redeventele se vor impune cu o cota de 3% din suma bruta a redeventele, in loc de 7%.
 
Acordul a fost publicat pe site-ul ANAF la adresa de aici.
 
Puteti consulta toate conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte tari la adresa de aici.
 
Redam mai jos doar capitolul referitor la dividende:
 
ART. 10 - Dividende
 
1. Dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
 
2. Totusi, dividendele platite de o societate care este rezidenta a unui stat contractant sunt de asemenea impozabile in acel stat potrivit legislatiei acelui stat, dar daca beneficiarul efectiv al dividendelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3 la suta din suma bruta a dividendelor.
 
3. Prin derogare de la prevederile paragrafului 2, dividendele provenind dintr-un stat contractant si platite celuilalt stat contractant sau unei subdiviziuni politice, autoritati locale sau unitati administrativ-teritoriale a acestuia sau oricarei entitati detinute in intregime sau in principal de celalalt stat contractant sunt scutite de impozit in primul stat mentionat.
in sensul prezentului paragraf, expresia "detinuta in principal" inseamna o detinere care depaseste 50 la suta.
 
4. Prevederile paragrafelor 2 si 3 nu afecteaza impozitarea societatii cu privire la profiturile din care se platesc dividendele.
 
5. Termenul "dividende" folosit in prezentul articol inseamna venituri provenind din actiuni sau din alte drepturi, care nu sunt titluri de creanta, din participarea la profituri, precum si veniturile din alte parti sociale care sunt supuse aceluiasi regim de impunere ca veniturile din actiuni de catre legislatia statului in care este rezidenta societatea care le distribuie.
 
6. Prevederile paragrafelor 1 si 2 nu se aplica daca beneficiarul efectiv al dividendelor, fiind rezident al unui stat contractant, desfasoara activitate de afaceri in celalalt stat contractant in care societatea platitoare de dividende este rezidenta, printr-un sediu permanent situat acolo, sau desfasoara in celalalt stat profesii independente printr-o baza fixa situata acolo si detinerea drepturilor generatoare de dividende in legatura cu care sunt platite dividendele este efectiv legata de un asemenea sediu permanent sau baza fixa. in aceasta situatie se aplica prevederile articolului 7 sau ale articolului 14, dupa caz.
 
7. Cand o societate care este rezidenta a unui stat contractant realizeaza profituri sau venituri din celalalt stat contractant, celalalt stat nu poate percepe niciun impozit asupra dividendelor platite de societate, cu exceptia cazului cand asemenea dividende sunt platite unui rezident al celuilalt stat sau cand detinerea drepturilor generatoare de dividende in legatura cu care dividendele sunt platite este efectiv legata de un sediu permanent sau de o baza fixa situata in celalalt stat, nici sa supuna profiturile nedistribuite ale societatii unui impozit asupra profiturilor nedistribuite ale societatii, chiar daca dividendele platite sau profiturile nedistribuite reprezinta in intregime sau in parte profituri sau venituri provenind din celalalt stat.
 
8. Prevederile prezentului articol nu se aplica daca scopul principal sau unul dintre scopurile principale ale oricarei persoane care are legatura cu emiterea sau cesionarea actiunilor sau a altor drepturi in legatura cu care este platit dividendul este acela de a profita de prezentul articol prin intermediul acelei emiteri sau cesionari.

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016