Tags: opanaf 3357/2017, procedura cesiune, drept de restituire creante fiscale, cesionari
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 931 din 27 noiembrie 2017, a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr. 3357 din 23 noiembrie 2017 - OPANAF 3357/2017 - pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea dreptului de restituire/rambursare a creantelor fiscale.
Potrivit prevederilor art. 28 din Codul de procedura fiscala, creantele fiscale privind drepturi de rambursare sau de restituire ale contribuabilului/platitorului pot fi cesionate numai dupa stabilirea lor prin decizie de restituire. Cesiunea produce efecte fata de organul fiscal competent numai de la data la care aceasta i-a fost notificata.
Notificarea privind cesionarea dreptului de restituire, pe formatul prevazut de ordin, se depune de catre cesionar la organul fiscal care administreaza cedentul, insotita de o copie, conform cu originalul, a contractului de cesiune.
Dupa notificare, organul fiscal care administreaza cedentul devine debitorul cesionarului, cedentul nemaiavand un drept de creanta asupra bugetului pentru sumele care fac obiectul cesiunii. Obiect al cesiunii pot reprezenta numai sumele efectiv de restituit contribuabilului cedent, dupa efectuarea eventualelor compensari.
Dupa efectuarea compensarilor, organul fiscal de administrare al cedentului solicita in scris organului fiscal care administraza pe cesionar situatia obligatiilor fiscale restante inregistrate de acesta.
In situatia in care cesionarul nu inregistreaza obligatii fiscale restante, organul fiscal al cedentului procedeaza la restituirea catre cesionar a sumei aprobate, in contul indicat de acesta in notificarea depusa.
Sursa: AJFP Dambovita
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Exercitarea dreptului de deducere a TVA
Intrebare:
Un furnizor X, ce furnizeaza servicii de transport rutier, in anul 2024, s-a conformat din proprie initiativa si corectat TVA din facturile de transport emise catre societatea noastra (transport container din Port Constanta catre clientul nostru din Romania) emise in perioada 2018-2020. ("Prin acest fapt se indreapta eroarea necolectarii TVA, avand in vedere ca X SRL a emis facturi pentru prestari de servicii de transport legate de export, in regim de scutire de TVA cu drept...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati desfasurate in strainatate
Intrebare:
Cetatean roman, care a fost plecat in Australia pentru o perioada de 10 ani, a revenit in Romania si a devenit rezident fiscal in Romania incepand cu 01.07.2024 (a depus chestionar stabilire rezidenta, a primit notificare de la ANAF ca are obligatie integrala in Romania).
Desi a devenit rezident fiscal in Romania, cetateanul roman si-a pastrat o forma de organizare similara unui PFA in Australia cu care a facturat in continuare clientii din Australia (serviciile se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Construire hala pe teren inchiriat
Intrebare:
Un SRL X produce echipamnete pentru spaltoriile self service, intrucat doreste sa se dezvolte are nevoie de o hala de productie, pentru aceasta hala gaseste un prorietar de teren Persoana Fizica care detine si autorizatie de constructie tot pe PF insa nu are bani pentru realizarea halei.
Persoana juridica este dispusa sa suporte cheltuielile pentru realizarea halei, insa, poate achizitiona materialele pentru constructie, serviciile de executare a constrctiei pe SRL...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Comercializare produse la eveniment sportiv din Austria
Intrebare:
O societate vinde produse promotionale la evenimente sportive (ex: tricouri, esarfe etc pt echipele de fotbal). Va rugam sa ne spuneti care este modalitatea prin care ar putea vinde aceste produse la evenimente in afara tarii (ex: meci de fotbal in Austria). Care sunt conditiile si modalitatea de inregistrare si fiscalizare a acestor vanzari de bunuri in cadrul evenimentelor. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<