Tags: anulare dobanzi, anulare penalitati
Ordonanta nr. 69/2020 in termenul de obligatii restante la 31 martie 2020 cuprinde:
1. Impozit profit an 2019 scadent la 25 martie?
2. Obligatii salarii februarie scadente in 25 martie?
Ordonanta 29/2020 art VII alin (2) considera ca obligatiile fiscal scadente incepand cu data 21.03.2020 si neachitate in termen de 30 zile de la incetarea starii de urgenta (14 iunie 2020) nu sunt considerate restante.
Pentru aceste obligatii oricum nu se genereaza accesorii pana in 15 iunie 2020 conform ordonantei 29/2020.
In situatia in care datoriile specificate mai sus (impozit profit 2019, contributii salarii februarie) ar fi acoperite de prevederile ordonantei 69/2020, ar trebui inteles ca se poate amana la plata debitul principal pana in 15 decembrie, se vor calcula penalitati din 15 iunie pana in 15 decembrie si se vor anula aceste accesorii daca se plateste integral principalul?
Va rog sa-mi precizati ce obligatii restante ar putea fi in sold la 31.03.2020 si societatea sa nu fi fost executata?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. VII alin (2) din OG 69/2020, in sensul prezentului capitol, prin obligatii bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv se intelege:
a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum si obligatiile fiscale principale scadente in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare si data de 31 martie 2020 inclusiv;
La art. XI se mentioneaza ca:
Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
b) sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligatiile bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
c) debitorul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
d) debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor dupa indeplinirea in mod corespunzator a conditiilor prevazute la lit. a) -c), dar nu mai tarziu de data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Potrivit prevederilor art. 154 din Codul de proceura fiscala, creantele fiscale devin scadente la implinirea termenului prevazut de lege pentru executarea lor.
Potrivit prevederilor art. 157 lit. a), prin obligatii fiscale restante se intelege: obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
Potrivit prevederilor art. 42 alin. (1) din Codul fiscal, termenul de plata a impozitului pe profit pentru trim.IV este 25 martie inclusiv a anului urmator. Asadar, 25.03.2020 este si data scadenta, pentru impozitul pe profit.
Aceeasi situatie este si pentru impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii care se platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile, acesta fiind si termenul scadent.
La fel si la TVA aferenta lunii februarie.
In concluzie:
= obligatiile restante sunt toate obligatiile pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 martie 2020 inclusiv. In cazul dvs., obligatiile mentionate se inscriu in categoria obligatiilor restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, intrucat termenul scadent a fost 25.03.
= raspunsul este afirmativ la intrebarea dvs, cu conditia indeplinirii conditiilor mentionate mai sus, beneficiati de anularea dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, (in cazul mentionat, daca impozitul pe profit scadent la 25.03 si obligatiile aferente lunii februarie 2020 sunt achitate pana la depunerea cererii – 15.12.2020).
Dupa cum ati mentionat si dvs. pentru aceste obligatii nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere potrivit prevederilor art. VII din OUG 29/2020 pana la data de 14.06.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociat unic, achizitie imobil proprietatea firmei
Intrebare:
Asociatul unic al unui srl, platitor de tva, doreste sa achizitioneze de la firma imobilul - sediu social si terenul aferent. Imobilul a fost construit in anul 2009 si a intrat in patrimoniul firmei in anul 2011.
Va rugam sa ne confirmati, daca dpdv procedural, asociatul poate achizitiona respectivul imobil in rate, la valoarea stabilita de un evaluator autorizat.
Care sunt implicatiile fiscale dpdv al tva (cladire veche) si al impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune parti sociale. Asociat nerezident din Italia
Intrebare:
O societate cu raspundere limitata (SRL) italiana Y srl detine de peste un an 100% din partile sociale a unei societate romanesti X srl. X srl detine peste 50% din activele sale in proprietati imobiliare. Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Italia si Romania prevede impozitarea simultana in ambele tari. Prin urmare, se pune intrebarea: transferul partile sociale societatii X SRL este impozabil in Romania? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Comision Stripe - neplatitor de TVA
Intrebare:
O asociatie non profit incaseaza sume prin platforma STRIPE. Asociatia nu este platitoare de TVA. Pentru serviciile prestate platforma STRIPE emite o factura pentru comision plati. In aceasta situatie asociatia este necesar sa se inregistreze ca platitor de TVA cu cod special de TVA? Daca da, ce obligatii lunare are asociatia odata inregistrata in regim special?
Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Promotii vanzare produse 1+1 acordate prin distribuitori
Intrebare:
O societate comerciala hotaraste printr-o decizie interna a administratorilor, implementarea unei promotii de 1+1 gratis pentru stimularea vanzarii.
Acesta promotie este implementata cu ajutorul distribuitorilor in sensul in care produsele pleaca de la societatea comerciala la distribuitori care ulterior ofera clientilor finali, persoane fizice un produs gratuit la unul cumparat.
Care este monografia contabila, documentele fiscale necesare, regim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistari decizie de impunere
Intrebare:
In urma unui control fiscal s-a ajuns la concluzia ca am incadrat gresit niste mijloace fixe, ce nu se incadreaza la subgrupa 2.1 sau clasa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe si nu beneficiaza de facilitatea privind profitul reinvestit.
Inregistrarile facute de mine sunt urmatoarele:
1171 = 4411 78.770 impozit pe profit stabilit suplimentat conf Dec Impunere
4411 = 5121 78.770 plata impozitului pe profit
129 = 1061 -78.770...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<