Tags: anulare dobanzi, anulare penalitati
Ordonanta nr. 69/2020 in termenul de obligatii restante la 31 martie 2020 cuprinde:
1. Impozit profit an 2019 scadent la 25 martie?
2. Obligatii salarii februarie scadente in 25 martie?
Ordonanta 29/2020 art VII alin (2) considera ca obligatiile fiscal scadente incepand cu data 21.03.2020 si neachitate in termen de 30 zile de la incetarea starii de urgenta (14 iunie 2020) nu sunt considerate restante.
Pentru aceste obligatii oricum nu se genereaza accesorii pana in 15 iunie 2020 conform ordonantei 29/2020.
In situatia in care datoriile specificate mai sus (impozit profit 2019, contributii salarii februarie) ar fi acoperite de prevederile ordonantei 69/2020, ar trebui inteles ca se poate amana la plata debitul principal pana in 15 decembrie, se vor calcula penalitati din 15 iunie pana in 15 decembrie si se vor anula aceste accesorii daca se plateste integral principalul?
Va rog sa-mi precizati ce obligatii restante ar putea fi in sold la 31.03.2020 si societatea sa nu fi fost executata?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. VII alin (2) din OG 69/2020, in sensul prezentului capitol, prin obligatii bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv se intelege:
a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum si obligatiile fiscale principale scadente in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare si data de 31 martie 2020 inclusiv;
La art. XI se mentioneaza ca:
Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
b) sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligatiile bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
c) debitorul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
d) debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor dupa indeplinirea in mod corespunzator a conditiilor prevazute la lit. a) -c), dar nu mai tarziu de data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Potrivit prevederilor art. 154 din Codul de proceura fiscala, creantele fiscale devin scadente la implinirea termenului prevazut de lege pentru executarea lor.
Potrivit prevederilor art. 157 lit. a), prin obligatii fiscale restante se intelege: obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
Potrivit prevederilor art. 42 alin. (1) din Codul fiscal, termenul de plata a impozitului pe profit pentru trim.IV este 25 martie inclusiv a anului urmator. Asadar, 25.03.2020 este si data scadenta, pentru impozitul pe profit.
Aceeasi situatie este si pentru impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii care se platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile, acesta fiind si termenul scadent.
La fel si la TVA aferenta lunii februarie.
In concluzie:
= obligatiile restante sunt toate obligatiile pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 martie 2020 inclusiv. In cazul dvs., obligatiile mentionate se inscriu in categoria obligatiilor restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, intrucat termenul scadent a fost 25.03.
= raspunsul este afirmativ la intrebarea dvs, cu conditia indeplinirii conditiilor mentionate mai sus, beneficiati de anularea dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, (in cazul mentionat, daca impozitul pe profit scadent la 25.03 si obligatiile aferente lunii februarie 2020 sunt achitate pana la depunerea cererii – 15.12.2020).
Dupa cum ati mentionat si dvs. pentru aceste obligatii nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere potrivit prevederilor art. VII din OUG 29/2020 pana la data de 14.06.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<