Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 18 Mai. 2020 Exclusiv
Ordonanta nr. 69/2020 in termenul de obligatii restante la 31 martie 2020 cuprinde: 1. Impozit profit an 2019 scadent la 25 martie? 2. Obligatii salarii februarie scadente in 25 martie?
Ordonanta 29/2020 art VII alin (2) considera ca obligatiile fiscal scadente incepand cu data 21.03.2020 si neachitate in termen de 30 zile de la incetarea starii de urgenta (14 iunie 2020) nu sunt considerate restante.
Pentru aceste obligatii oricum nu se genereaza accesorii pana in 15 iunie 2020 conform ordonantei 29/2020.
In situatia in care datoriile specificate mai sus (impozit profit 2019, contributii salarii februarie) ar fi acoperite de prevederile ordonantei 69/2020, ar trebui inteles ca se poate amana la plata debitul principal pana in 15 decembrie, se vor calcula penalitati din 15 iunie pana in 15 decembrie si se vor anula aceste accesorii daca se plateste integral principalul?
Va rog sa-mi precizati ce obligatii restante ar putea fi in sold la 31.03.2020 si societatea sa nu fi fost executata?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. VII alin (2) din OG 69/2020, in sensul prezentului capitol, prin obligatii bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv se intelege:
a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum si obligatiile fiscale principale scadente in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare si data de 31 martie 2020 inclusiv;

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

SAF-T Ghid de raportare corecta

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online
La art. XI se mentioneaza ca:
Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, administrate de organul fiscal central, se sting prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
b) sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de art. 22 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, toate obligatiile bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
c) debitorul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
d) debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor dupa indeplinirea in mod corespunzator a conditiilor prevazute la lit. a) -c), dar nu mai tarziu de data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Potrivit prevederilor art. 154 din Codul de proceura fiscala, creantele fiscale devin scadente la implinirea termenului prevazut de lege pentru executarea lor.
Potrivit prevederilor art. 157 lit. a), prin obligatii fiscale restante se intelege: obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
Potrivit prevederilor art. 42 alin. (1) din Codul fiscal, termenul de plata a impozitului pe profit pentru trim.IV este 25 martie inclusiv a anului urmator. Asadar, 25.03.2020 este si data scadenta, pentru impozitul pe profit.
Aceeasi situatie este si pentru impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii care se platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile, acesta fiind si termenul scadent.
La fel si la TVA aferenta lunii februarie.
In concluzie:
= obligatiile restante sunt toate obligatiile pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 martie 2020 inclusiv. In cazul dvs., obligatiile mentionate se inscriu in categoria obligatiilor restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, intrucat termenul scadent a fost 25.03.
= raspunsul este afirmativ la intrebarea dvs, cu conditia indeplinirii conditiilor mentionate mai sus, beneficiati de anularea dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, (in cazul mentionat, daca impozitul pe profit scadent la 25.03 si obligatiile aferente lunii februarie 2020 sunt achitate pana la depunerea cererii – 15.12.2020).
Dupa cum ati mentionat si dvs. pentru aceste obligatii nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere potrivit prevederilor art. VII din OUG 29/2020 pana la data de 14.06.
Prin aprobarea amnistiei se are in vedere incasarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020 (pentru care s-a indeplinit scadenta pana la 31.03, practic cele aflate in sold la 29.02), precum si obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Conditii anulare dobanzi, penalitati si alte accesorii. Studiu de caz":
Rating:
Nota: 4 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 4 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Obligatii restante la fondul pentru mediu. Facilitati OG 6/2019ANULARE DOBANZI si penalitati conform OUG 69/2020. Termen pentru depunerea documentelorOG 6/2019: Cine poate beneficia de ANULAREA unor obligatii accesorii (oficial ANAF)
Mai multe articole despre anulare dobanzi
Articole similare
In atentia celor cu datorii restante catre bugetul general consolidat la data de 30 septembrie 2015M.Of. 855 a publicat ordinul privind reducerea penalitatilor pentru persoane fizicePlata defalcata TVA se amana pentru 1 ianuarie 2018. Ce propuneri uluitoare face MFPZoom fiscal: Ordonanta privind acordarea unor facilitati fiscale a fost publicata in Monitorul OficialANULARE PENALITATI clienti | Constituire provizioane
Mai multe articole despre anulare penalitati

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"