Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Recomand tuturor celor care cred ca Guvernul e populist sa spuna ce trebuie sa facem cu banii de pensii. Noi nu luam banii din alta parte sa dam pentru pensii, a declarat de curand ministrul ...
„Recomand tuturor celor care cred ca Guvernul e populist sa spuna ce trebuie sa facem cu banii de pensii. Noi nu luam banii din alta parte sa dam pentru pensii“, a declarat de curand ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Si ministrul are dreptate, dintr-un punct de vedere: bugetul asigurarilor sociale de stat are un surplus de 333,2 milioane lei, avand incasari de 5,6 miliarde lei si cheltuieli de 5,2 miliarde lei. Si asta cu toate ca punctul de pensie a fost majorat deja la 37,5% din salariul mediu brut pe economie estimat de Comisia Nationala de Prognoza (1.550 lei).
Numai ca, desi plateste pensia raportata la aceasta valoare fixa, incasarile din contributii se fac raportat la salariul mediu efectiv platit pe piata. Iar in decembrie (unele din incasarile la buget din ianuarie s-au facut in momentul platii salariilor din decembrie) salariul mediu brut a fost de 1.730 lei, in timp ce in ianuarie el a fost de 1.637 lei.
Daca urmarim evolutia din ultimii ani, se observa ca valoarea din februarie a salariului mediu brut pe economie este cea mai redusa din an (1.543 in februarie 2008, potrivit INSE), pentru ca apoi evolutia sa se stabilizeze, cu mici variatiuni, in functie de indicele pretului de consum.
Cu alte cuvinte, CNP a estimat o valoare medie a salariului brut pe intregul an (1.550 lei) apropiata de valoarea minima pe care acesta o va avea (1.548 lei in februarie). Este probabil ca valoarea salariului mediu brut pe economie efectiv platit pe 2008 sa fie de peste 1.600 lei. Iar contributiile (deci si incasarile la bugetul de pensii) se raporteaza la acest salariu, si nu la cel estimat, din care se platesc pensiile.
Din aceasta cosmetizare statistica rezulta surplusul la bugetul de pensii, surplus care va permite intr-adevar majorarea acestora, in cazul in care salariile vor urma sa evolueze la fel ca anii trecuti. Politicienii ar trebui sa nu se mai laude populist cu performantele lor, pentru ca punctul de pensie este de 37,5% numai raportat la salariul mediu brut estimat de CNP. Daca il raportam la cel efectiv platit in Romania, punctul de pensie se situeaza in apropierea procentului de 30-31%.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Numai ca viitoarea guvernare, vrand probabil sa-si multumeasca votantii, vor stabili obiective suciale si mai ambitioase. Si cu toate jongleriile statistice, banii s-ar putea sa nu le mai ajunga. Iar impozitele indirecte (TVA, accize) sunt cel mai usor de majorat, plus ca dau in cap si consumului, multumind si banca centrala.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"